Золотий пісок на Харківщині приваблює дедалі більше ділків

26.04.2013 10:42 Влада
http://ru.golos.ua/ http://ru.golos.ua/
На вчорашній сесії облради депутати дозволили двом компаніям видобувати пісок на території двох районів Харківщини.

У рішенні зазначено, що ТОВ «МОНОЛІТ СОЮЗ» отримало гірничий відвід площею 19,7 га для розробки Балаклійського родовища піску на території Балаклійського району. Також ТОВ «ФЕМІДА ПЛЮС» надао гірничий відвід площею 24,8 га для розробки Сороківського родовища піску на території Харківського району.
Останнім часом в області все більше компаній обирають законний спосіб ведення піщаного бізнесу, хоча в цьому виді діяльності є ще чимало порушень законодавства.
Так, за даним Прокуратури Харківської області на початку року на Харківщині колишні чиновники незаконно передали 9 га землі у власність громадян . Прокуратурою Дергачівського району проведено перевірку з питань додержання вимог земельного законодавства, зокрема передачі у власність земель для сільськогосподарського використаня на території Пересічанської селищної ради. Було встановлено, що колишніми посадовцями районного управління Держкомзему у 2008 році незаконно вилучено у землекористувача – ТОВ «Курязький завод силікатних виробів» - землі місцевого родовища піску площею 9 га. Їх передано у власність громадян без зміни цільового призначення. Внаслідок протиправних дій колишніх посадовців державі завдано збитків на суму понад 3 млн. грн. Дані, що містять ознаки кримінального правопорушення, прокуратурою внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
Також на початку року Харківською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері проведено перевірку додержання законодавства при охороні природно-заповідного фонду у Дергачівському районі. Правоохоронцями було встановлено, що на цій територій ведеться самовільне видобування корисних копалин, а саме – піску.
У минулому році виник конфлікт між ТОВ ВКФ «Старк», яка займається видобутком піску, та співробітниками міліції, які вирішили перевірити законність діяльності підприємства. Дійшло до того, що під час проведення оперативно-слідчих дій у кримінальній справі від 9 квітня 2012 року за фактом незаконного видобування кварцового піску на Вишнівському родовищі у Шевченківському районі місцеве населення в кількості близько 40 чоловік вчинило активний фізичний опір працівникам міліції. Лише застосування захордів фізичного впливу та гумової зброї вдалося стримати агресивно налаштований натовп.
У 2011 році ТОВ ВКФ «Старк» незаконно видобуло та реалізувало 148 тис. тонн піску другого горизонту на загальну суму понад 11 млн. грн. Згідно з чинним законодавством підприємство мало право реалізовувати пісок лише з першого та третього горизонтів. Видобутий пісок з другого горизонту після рекультивації необхідно було повертати до піщаного кар’єру.
У прокуратурі зазначають, що фактів незаконного видобутку піску чимало, але не усі вдається довести. Напевно пісок Харківщини й справді є золотим.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта