Футбольний уїк-енд: поразка України, великий футбол і третя хода наших улюблених голландців

18.06.2012 09:22 Спорт
фото сайта УЄФА фото сайта УЄФА
У Харкові завершились ігри ЄВРО-2012.

17 червня Харків прийняв свій останній матч Чемпіонату Європи і, незважаючи на повний провал збірної Голландії, оранжева торсида, яка за два тижня стала практично рідною, з вдячністю залишає місто.

Фани збірної Голландії віддячили харків'янам

Традиційно матчу передувало хода фанатів збірної Голландії, які вже втретє пройшлися від фан-зони на площі Свободи до стадіону «Металіст», та заповнили центральні вулиці міста своїми помаранчевими фарбами.

Очолював хід фірмовий помаранчевий автобус «Orange Club», на якому були встановлені колонки, а голландці, одягнені під колір національної команди та карнавальні костюми, співали фанатські пісні.

До помаранчевого параду приєдналися і харків'яни, які разом з гостями склали натовп близько 50 тисяч чоловік. Також по маршруту ходи, фанатів зустрічали натовпи людей, складені переважно з жителів довколишніх будинків, які вийшли на вулиці в останній раз побачити усю цю пишність та підтримати фанів збірної Голландії перед останнім матчем їх улюбленої команди.

Голландці також не залишилися байдужими до теплого прийому та підтримки харків'ян. Багато хто з них несли над головами таблички з написами «Дякуємо, Харків», написані на трьох мовах: англійській, українській і російській, а також величезний плакат з написом «Харків я тебе люблю!».

Мало по малу помаранчевий бум добрався до стадіону, на полі якого через дві години вийшли збірні Голландії та Португалії.

Збірна Голландії знову зазнає поразки

На превелике розчарування, як голландських фанів, так і харків'ян, збірна Голландії знову не порадувала своєю грою, та завершила свій виступ на Євро-2012. Після двох поразок голландці, які вважалися одними з головних фаворитів чемпіонату, перебували на межі краху. Примарні шанси на вихід у чвертьфінал у них залишалися, але для цього їм необхідно було обігравати португальців з різницею в два м'ячі і сподіватися на перемогу збірної Німеччини над датчанами у паралельній зустрічі, яка проходила у Львові.

Проте, нинішня збірна Голландії знову не змогла показати ту гру, якою раніше могли похвалитися їх попередники, громлячи своїх суперників на футбольних полях світу.
Зробивши в цьому матчі ставку на атакуючий футбол, голландці з перших хвилин взяли ворота збірної Португалії на справжню облогу. Тиск на ворота Руя Патрісіу досить швидко принесло позитивний результат. На 11-ій хвилині Арьєн Роббен прорвався по правому флангу, змістився в центр, та віддав під удар Рафаелю ван дер Варрту, який і вколотив у ворота суперника один з найкрасивіших голів чемпіонату 0:1.

Натхнені забитим м'ячем голландці продовжували йти вперед, і, здавалося, що ще трохи і збірна все ж таки зможе досягти необхідного результату, розгромивши своїх конкурентів за місце в плей-офф.

Але запалу голландцям вистачило ненадовго. Суперник швидко відійшов від пропущеного гола, і через час вже сам володів ініціативою. В атаку пішов Кріштіану Роналду, і вперше за три матчі продемонстрував всю пишноту гри, яку показує за мадридський «Реал». Перший гол португалець забив у ворота Голландії на 28-ій хвилині. Жоао Перейра чудовим пасом обрізав захист і форвард вийшов на побачення з голкіпером збірної Голландії. Останнє залишалося лише справою техніки 1:1.
Другий гол, у виконанні одного з кращих бомбардирів світу, припав на другу половину матчу, яка, до слова сказати, почалася досить спокійно. Голландці практично опустили руки, і практично догравали матч.

У свою чергу, прагнення португальців пробитися в чвертьфінал, увінчалося голом Роналду. На 74-ій хвилині матчу одна з контратак збірної Португалії завершилася націленої передачею Нані, і Кріштіану, обігравши захисника, точно пробив в ближній кут 2:1.

Довівши матч до логічного завершення, збірна Португалії разом з Німеччиною вийшла в чвертьфінал Євро-2012. У свою чергу голландцям, на велике розчарування багатотисячної армії фанатів, які приїхали підтримати свою збірну, так і не вдалося наостанок показати хорошого футболу. Команда, не набравши жодного очка, зайняла останнє місце в групі В.

Так завершився останній для Харкова матч Чемпіонату Європи. Незважаючи на те, що в найближчі дні місто залишать, сталі улюбленими помаранчеві вболівальники, свято Євро на цьому не закінчується. Фан-зона на площі Свободи продовжить свою роботу і, безумовно, до перегляду матчів до харків'ян приєднаються і вболівальники тих команд, які продовжать свої ігри на Євро-2012.

Валерій Несенов

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта