Більше дванадцяти тисяч жінок Харківщини хворіють на рак молочної залози

18.10.2016 09:08 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Захворюваність на РМЗ серед жінок світу за останні 25 років зросла в 30 разів.

Майже 10 років тому ця хвороба вийшла на перше місце серед всіх онкологічних «жіночих» захворювань і з тих пір утримує сумне лідерство. Щороку у 1,3 млн жінок нашої планети діагностується РМЗ. В цілому рівень захворюваності на рак молочної залози за останні два десятиліття зріс на 30%. Однак, завдяки поліпшенню діагностики і методів лікування, смертність не збільшується, оскільки на початковій стадії РМЗ виліковується майже повністю.

У Харківській області на рак молочної залози страждають більше 12 000 жінок. За минулий рік зареєстровано 990 нових випадків захворювань, серед яких на жаль 5,6% діагностовано в невиліковної стадії.

За 2014 з Харкову і Харківській області було проведено 170 161 мамографічне обстеження і при цьому виявлено 1 284 випадків новоутворень молочної залози. То у 2015 році по Харкову і Харківській області було проведено 175 285 мамографічних обстежень і при цьому виявлено 1290 випадків новоутворень молочної залози - повідомили в Хрьковской обласному центрі здоров'я.

На Харківщині об'єднали чотири навчальні заклади 

Смертність від цього небезпечного захворювання в 2014 році склала 34,8 на 100 тис. Населення, в 2015 році цей показник зменшився до 30,7 випадків на 100 тис. Населення Харківської області, загальноукраїнський показник в 2015 році становив 28,6 на 100 тис. населення. Пік захворюваності припадає на вік 55 років, коли більшість жінок вже знаходяться в менопаузі.

Довідка

Факторами ризику є: вік старше 40 років, спадкова схильність, пізня менопауза, ранній початок місячних (до 12 років), пізні перші пологи (у віці понад 30 років) або їх відсутність, переривання вагітності, фіброзно-кістозна мастопатія, ожиріння, куріння. До цього переліку можна додати також погану екологію, гормональні порушення, неправильне харчування, алкоголізм. Все це в індивідуальному поєднанні нерідко призводить до РМЗ.

Як і в усьому світі, захворюваність на рак молочної залози в Україні зростає в середньому на 1 2% в рік. Кожні 30 хвилин в країні виявляється новий випадок раку молочної залози, і кожну годину від нього помирає одна жінка. В цілому щорічно це грізне захворювання забирає життя майже 7,5 тис. Жінок по всій Україні.

Дуже часто РМЗ виявляють на пізніх стадіях, коли врятувати жінку важко, а то і взагалі неможливо. Рак молочної залози діагностується в запущених стадіях у 22% хворих мешканок України.

Раннє виявлення раку - запорука його повного лікування. Рак молочної залози - не вирок, це хвороба, яку лікують і перемагають!

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта