Червиві ягоди: як не постраждати від шкідника. Поради аграрія

23.06.2015 11:46 Суспільство
Фото: telegraf.com.ua Фото: telegraf.com.ua
Стартувала пора збору ягідного урожаю, зокрема черешні, вишні-шпанки. Не рідко плоди виявляються червивими. Причина тому - вишнева муха.

Ця комаха відкладає яйця у майбутню ягоду, й коли та дозріває, усередині вже промишляє личинка.

- Якщо цього року вишні у вашому саду виявилися червивими, нарікати доведеться лише на себе. Боротися проти вишневої мушки треба було одразу після цвітіння дерев, коли з'являється молода зав'язь, саме тоді муха масово відкладає яйця, - пояснив кандидат біологічних наук, докторант кафедри зоології та ентомології ім. проф. Б. М. Литвинова ХНАУ ім. В. В. Докучаєва Михайло Філатов.

Він також додав, що ефективність боротьби з цим шкідником на городних ділянках дуже низька.

- Причина у тому, що цей шкідник у здоровому стані добре літає, і навіть якщо на своїй ділянці ви зробили всі обробки, до вас прилетить шкідник від сусідів і відкладе яйця. Окрім того, пошкоджені плоди падають на землю. У цьому разі обов'язкове застосування не тільки хімічних методів обробки, але і перекопування ґрунту довкола стовбура дерева, видалення падалі... - рекомендує Михайло Філатов.

Читайте також:
Посіви на Харківщині може знищити кукурудзяний жук

Чи їсти ранню полуницю. Поради дієтолога та ціни на ягоду

Раціон у спеку. Лікарі радять переходити на білі та зелені овочі та фрукти

Науковець пояснив, що нині жодні обробки плодових дерев робити заборонено. А термін між обробкою та вживанням урожаю для більшості засобів захисту рослин становить 14-20 днів. Це саме стосується і усіх овочів, які використовуються у сирому, необробленому вигляді: молодої капусти, цибулі-пера, кропу, часнику... Єдине, що сьогодні можна обприскувати, - це яблуні.

- Можна здійснити обробку цього плодового дерева проти хвороб, зокрема парші, борошнистої роси. А от проти основного шкідника — яблуневої плодожерки, як і у випадку з вишневою мушкою, строки для боротьби вже пройшли. Оброблення яблуні роблять після опадання перших квітів білої акації. Цей період зазвичай збігається з виходом з яєць гусені яблуневої плодожерки. У цей час потрібно терміново робити обробку, адже вона одразу заповзає у насінну камеру і стає недосяжною для інсектицидів. Одночасно із обробкою проти яблуневої плодожерки роблять бакові суміші й додають фунгіциди, протигрибкові речовини, як-от бордоська речовина, - порадив фахівець.

 

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта