Чи має пасажир ще раз платити за квиток, якщо його зняли з поїзду через напад хвороби

05.03.2013 15:40 Суспільство
http://uatickets.livejournal.com http://uatickets.livejournal.com
Які права та обов'язки має пасажир поїзда, з яким трапився нещасний випадок або людина захворіла в дорозі?

Заходи щодо пасажира, який під час поїздки залізницею захворів і потребує медичної допомоги, регламентуються п. 8.38 наказу Міністерства транспорту та зв’язку України від 27.12.2006 № 1196 «Про затвердження Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України» (далі – Правила).

Такого пасажира може бути видалено з поїзда – обов’язково за участі медичного персоналу. Якщо пасажир непритомний, то його речі разом із проїзним документом «передають начальнику вокзалу (станції), де видалено пасажира, за актом, складеним начальником поїзда (провідником безпересадкового вагона (стюардом)) та підписаним начальником поїзда, начальником вокзалу (станції) та пасажиром, який їде у цьому вагоні. Після одужання пасажиру повертаються його речі та вартість проїзду за непрослідувану відстань. Вартість плацкарти не повертається».

Якщо після одужання пасажир забажає слідувати далі, то на підставі проїзного документа й лікарняного листа (або довідки медичного закладу), які надаються касиру, йому оформлюють подальший проїзд. Якщо багаж було перевезено далі станції висадки, то його безплатно повертають до станції видалення пасажира на підставі телеграми начальника вокзалу (станції), де пасажира було видалено.

Нещасний випадок

Крім захворювання, із пасажиром під час проїзду залізницею або перебування на вокзалі може трапитися й така прикрість, як нещасний випадок.

У такому разі (а також якщо пасажир зазнав травми або отримав тілесні ушкодження) представник залізниці зобов’язаний скласти відповідний акт, у якому, згідно з Правилами, зазначаються «прізвище, ім’я та по батькові пасажира, номер поїзда, вагона та місця, у якому їхав (чи мав їхати) пасажир, серія та номер проїзного документа або пароль (захисний код), дата та час випадку, його обставини, ким надана перша медична допомога». На цьому акті мають бути підписи особи, що його склала, і свідків – не менше двох. Завіряється документ штампом начальника станції (начальника поїзда).

Складений представником залізниці акт, один примірник якого видається пасажиру ( у разі, якщо пасажир зазнав тяжких тілесних ушкоджень або помер, примірник документа видається близьким родичам), а другий залишається в перевізника. Це документ, на підставі якого діє страхувальник, зазначений у проїзних документах.

Якщо потерпілий пасажир мав право на безплатний проїзд без проїзного документа чи здійснював поїздку за електронним проїзним документом, то, відповідно до Правил, представник залізниці повинен видати йому довідку із зазначенням відомостей про страхувальника.

Звісно, усі ці правила не стосуються тих випадків, коли пасажир зазнав травми через дії, не пов’язані безпосередньо із поїздкою.

Данило Мигай, матеріал з газети "Слобідський край" №18 від 09.02.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта