Чи всім харків'янам вистачає доступних ліків. Коментар влади

14.09.2017 12:35 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Національний список лікарських засобів в рамках програми «Доступні ліки» не дозволяє забезпечити жителів Харкова всіма потрібними препаратами.

Про це сьогодні, 14 вересня, повідомила заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, повідомляє прес-служба Харківської міськради.

Вона зазначила, що, за розрахунками фахівців, щоб забезпечити людей безкоштовними ліками на 100 %, цього року необхідна була держсубвенція в розмірі 200 млн грн.

У цей список в місті включили всі ліки, які потребують люди і які є в Державному реєстрі лікарських засобів України. Незважаючи на це, Харків отримав 21 млн 404 тис. грн.

Як зазначила заступник, до національного списку лікарських засобів багато препаратів не ввійшли, тільки частина, яка є в держреєстрі.

В результаті лікарі змушені виписувати людям безкоштовні рецепти на препарати, які їм, наприклад, не допомагають, не підходять. Крім того, вже є затримки з виплатою компенсації аптекам.

- І пояснити людині, чому ми виписуємо ці препарати, дуже важко. Людина каже, що їй допомагає ось це, а ми говоримо про список, який регулює наші дії. Дуже складна ситуація. З цього ж списку ми складаємо бюджетний запит на наступний рік. Я спілкувалася з ендокринологами. Для хворих на цукровий діабет включені тільки два найменування - рідкий інсулін і інсулін середньої дії, групи препаратів, які використовують для їх лікування, відсутні. Є проект постанови Кабміну про призупинення дії цього національного списку, але поки це тільки проект, - повідомила Світлана Горбунова-Рубан.

Олександр Ушаков

Автор: Администратор сайта