Чи загрожує Харківщині радіація через видобуток газу компанією Shell

11.02.2013 13:11 Суспільство
http://korrespondent.net http://korrespondent.net
7 лютого працівники компанії "Шелл" та спеціалісти газовидобувної промисловості провели зустріч з мешканцями міста Ізюм.

Спеціаліст із зв’язків з місцевою громадськістю компанії «Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (ІV) Б.В.» Валентина Гекова розповіла про досвід роботи у сфері видобування нетрадиційного газу.

Так, у Пайндейлі (штат Вайомінг, США) уже більше десяти років відбувається промислове видобування газу ущільнених пісковиків.

– За цей час у нас не виникло жодної проблеми, пов’язаної із забрудненням ґрунтових вод, питної води, сейсмікою, – запевнила Валентина Гекова, – Що стосується переробки води після гідророзриву, наш досвід свідчить про те, що цю воду можна доочищати й використовувати повторно до 50 % води, а на деяких родовищах (це залежить від конкретного складу води, що піднімається) – до 100 %.

Спростовуючи провокаційні закиди про можливе радіаційне забруднення території, директор Українського науково-дослідного інституту природних газів «УкрНДІгаз» Сергій Кривуля повідомив, що при видобутку газу не можуть утворюватись радіаційні сполуки, таке може спостерігатись лише під час видобутку нафти.

Ізюмчани переймалися, чи не вплине негативно видобуток газу на культурні, історичні та духовні надбання, якими так багатий район. Представник компанії запевнила громаду, що на території, де знаходяться об’єкти природно-заповідного фонду, а також об’єкти, які є культурною цінністю, згідно із законодавством України, ніякі бурові роботи не вестимуться. Окрім того, поки триває етап геологічної розвідки, компанія інвестуватиме 2 млн доларів на рік у соціальний розвиток регіону. Також на етапі розвідування чисельність працівників, які видобуватимуть газ на Харківщині, складатиметься на 60 % з українських спеціалістів, а на етапі промислового видобування – на 80 %.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №18 від 09.02.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта