Чому не можна пити невідстояну воду з-під крана. Рекомендації спеціаліста

26.01.2015 14:43 Суспільство
Яку ж воду можна не боятися пити і як просто вдома очистити рідину від небезпечних мікроелементів, розбирався кореспондент «СК».

Професійні й саморобні фільтри – це далеко не єдиний спосіб отримати чисту безпечну воду.

За словами професора кафедри екологічної безпеки та екологічної освіти Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Олексія Крайнюкова, якщо фільтра нема, а пити все одно треба, водопровідну воду достатньо відстояти протягом трьох діб, а потім прокип’ятити. Кип’ятити ж невідстояну воду категорично не можна.

– Якщо ви будете кип’ятити воду з-під крана, з якої ще не вийшов хлор, у ній утворюватимуться різноманітні канцерогенні сполуки, шкідливі для людини. А це ще гірше, ніж просто хлорована вода. Ви не отруїтесь, але організм нічого хорошого не отримає, – пояснив Олексій Крайнюков.

Ще один спосіб очищення води – її переморожування. Спеціалісти переконують, що швидкість замерзання чистої води і води, що містить домішки, різна. Експериментальним шляхом було встановлено: повільно застигаючи, лід інтенсивно захоплює домішки на початку і в кінці замерзання. Тому, отримавши лід, необхідно відкинути перші крижинки, які утворилися, а після замерзання основної частини води злити залишки рідини. Там будуть міститися домішки.
Усім християнам знайомий також спосіб очищення води сріблом. Адже освячена вода – це вода, в яку служитель церкви опускає срібний хрест. Дійсно, цей метал має антисептичні й антибактеріальні властивості. Однак результат від такого очищення все одно менший, ніж від кип’ятіння води. Крім того, якщо лише занурити срібло у воду, як це роблять священики, то ніякого ефекту не буде. Те саме стосується очищення води міддю.

– Мідь – це один з найбільш токсичних металів, які є в природі. Я багато років досліджував її і можу сказати, що навіть низькі концентрації міді небезпечні для людини. Вони вб’ють мікроорганізми, але й зашкодять вашому організму, – розповів Анатолій Божков.

Способи очищення води:

1. Професійний фільтри.
2. Саморобний фільтр із марлі, вати і активованого вугілля.
3. Відстояна і кип’ячена вода.
4. Переморожена вода.

Не можна:
1. Пити чисту воду з крана і криниці.
2. Кип’ятити хлоровану воду, яку попередньо не відстояли.
3. Пити воду, яка протягом кількох годин контактувала з міддю.
4. Пити воду, яку очищували лише зануренням срібла.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 7 від 17.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта