Чому після ЕКЗ народжуються трійні. Коментар харківського репродуктолога

13.01.2014 09:31 Суспільство
http://samosoboj.ru/ http://samosoboj.ru/
Сьогодні підсажувати у матку заборонено більше трьох ембріонів.

Як розповів лікар-репродуктолог, кандидат медичних наук, старший медичний співробітник Інституту проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, один з групи медиків, що провели першу в нашій країні успішну процедуру запліднення сурогатної мами з подальшим народженням дитини, Володимир Піняєв, процедура сурогатного материнства можлива лише за умови, що подружня пара не може самостійно народити дитину.

– У жінки або відсутня матка або є медичні показання того, що вона не може виносити дитину. Лише в таких випадках можна звертатися до послуг сурогатної матері, – пояснив Володимир Піняєв.

Якщо ж подружжя повністю здорове й хоче вдатися до послуг сурогатної матері лише для того, щоб дружина не псувала фігуру чи з інших немедичних міркувань, то жоден лікар за законом не візьметься за таких пацієнтів.

Сурогатна мати не має ніяких родинних зв’язків із дитиною. По суті вона лише виконує функцію інкубатора, у якому до пологів перебуває плід. У біологічних батьків беруться яйцеклітина та сперматозоїди, у лабораторії відбувається запліднення, культивуються ембріони, після чого їх вживляють у матку сурмами. Тобто, фактично ця жінка вагітніє дітьми подружньої пари.

Сьогодні в матку жінки дозволяється вживляти (за згодою батьків) від двох до трьох ембріонів. Подружжя попереджають, що може настати багатоплідна вагітність.

– Зазвичай у жінки протягом одного циклу овулює одна яйцеклітина. Коли ж пацієнтка звертається до медиків, то їй вводять спеціальні препарати, які сприяють дозріванню декількох яйцеклітин, – розповідає Володимир Піняєв. – Їх кількість залежить від віку жінки, її гормонального статусу, яєчникового резерву. Це може бути і 10, і 15, і 20 яйцеклітин одночасно. Ми їх усі запліднюємо, два ембріони переносимо в матку жінки, а решту заморожуємо. У такому вигляді вони можуть зберігатися десятки років. І якщо через якийсь час пара вирішить знову завести дитину, то ці ембріони деконсервують і вживляють у матку.

На жаль, медики досі не можуть дати жодних гарантій того, що після запліднення обов’язково настане вагітність. Так, за статистикою, частота настання вагітності в повністю здорової пари при регулярному статевому житті не перевищує 30 %. Лікарі ж радять звертатися до спеціалістів, якщо завагітніти не вдається протягом року.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобіжський край" №4-5 від 11.01.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта