Діагноз депресія має кожен п'ятий харків'янин

01.11.2012 10:28 Суспільство
http://www.scorcher.ru http://www.scorcher.ru
Зловживаючи антидепресантами без призначення лікаря, можна заробити хронічну депресію.

І такий діагноз має практично кожний п’ятий харків’янин, який звертається по допомогу психолога. Як не довести легку меланхолію до затяжної депресії?

Основною причиною так званих осінніх загострень є вихід людини з літньої «зони комфорту», коли період відпусток і сонячна погода різко змінюються на робочу активність і холоди, інформує соціальний психолог Тетяна Балан.

– Депресія – це пригнічений стан, викликаний порушенням взаємодії людини з її оточенням, – пояснює Тетяна Балан. – Дуже часто стримування своїх бажань, своєї точки зору веде до зниження рухової активності, так званої апатії – стану байдужості, млявості, емоційної нестабільності.

За словами психолога, виявити групу ризику схильних до депресії дуже складно – недузі піддаються різні категорії людей: від домогосподарок до підприємців, від школярів до банкірів. Найчастіше за допомогою звертаються люди 25–45 років. Але варто розуміти, що для людини у стані депресії дуже важлива підтримка близьких людей, які б допомагали їй й у жодному разі не дорікали б.

Якщо поганий настрій, зниження апетиту й рухової активності триває понад два тижні, то людині необхідна допомога. Затяжна депресія може підбити людину до думки про суїцид.
Тетяни Балан запевняє, що депресія, як і будь-яке інше захворювання, піддається профілактиці. Треба тільки допомогти організму адаптуватися до змін навколишнього середовища. Наприклад, підвищити рухову активність – займатися спортом або проводити більше часу на свіжому повітрі. Крім того, слід їсти більше овочів і фруктів, а за потреби – підсилити результат ще й комплексом вітамінів.

Варвара БАРСЬКА, матеріал з газети "Слобідський край" №129 від 27.10.2012
   

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта