Дітям-діабетикам Харківщини потрібно понад 500 інсулінових помп (ФОТО)

08.11.2012 10:01 Суспільство
Фото Інни Пирлик Фото Інни Пирлик
Інсулінові помпи дають можливість відмовитися від уколів.

Сьогодні в Обласній клінічній лікарні відбулася передача інсулінової помпи 14-річній дитині, хворій на цукровий діабет. Пристрій придбали за кошти, зібрані волонтерами Всеукраїнського благодійного фонду «Серце до серця».

Як розповів головний лікар Обласної клінічної лікарні Георгій Муратов, інсулінова помпа забезпечує постійне надходження інсуліну в організм людини.

- Інсулінова помпа імітує роботу власної підщлункової залози, - пояснив лікар.
Пристрій дає можливість контролювати рівень у цукру у крові.
- Людина дивиться на рівень цукру у крові і вже приймає рішення, скільки інсуліну має поступити в організм, - каже лікар, - це пристрій, а не власна залоза, проте він більш удосконалений, аніж шприц.

Георгій Муратов повідомив, що сьогодні в Харківській області зареєстровано 562 дитини, хворої на цукровий діабет. Інсулінова помпа є лише у 9 дітей, 7 з них отримали пристрій безкоштовно — в рамках акції Всеукраїнського благодійного фонду «Серце до серця».

Георгій Муратов пояснив, чому помпами користується така мала кількість дітей.
- Це сучасна технологія введення інсуліну, - каже лікар, а сучасні технології не завжди відразу стають загальнодоступними. Нове завжди впроваджується важко. Крім того, необхідно підготувати батьків. Важливо, щоб вони хотіли і вміли користуватися інсуліновою помпою.

Коштує інсулінова помпа не дешево — 24 тис. грн. Окрім того, на підтримання її функціонування щомісяця необхідно витрачати 1000 грн.

З інсуліновою помпою діти майже ніколи не розлучаються

- Як що у дитини немає помпи, вона отримує високоякісний інсулін імпортного виробництва за рахунок державного бюджету і батьки фактично не витрачають гроші на придбання інсуліну та інсулінових шприців, - каже лікар.

Діти, що користуються такими помпами, і їх батьки помпою дуже задоволені. Так, 5-річний Женя Безсонов із Харкова радий, що йому не потрібно щодня робити по 5 уколів.

14-річний Антон сьогодні отримав інсулінову помпу


- У цій помпі є спеціальні налаштування, які дають можливість відійти від чіткого графіку. Дитина може довше поспати, займатися спортом, не обов'язково їсти в конкретний час, - каже мама Жені Ольга Віталіївна. Пристрій, за словами Ольги Безсонової, дуже зручний — спати з ним дитина може спокійно.

- Женя почав звикати до помпи ще до того, як її поставили. Він постійно ходив з нею і навіть розмовляв до неї,- розповіла жінка.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта