До нового стандарту перевірки харчів готові лише півсотні підприємств Харківщини

28.02.2013 12:55 Суспільство
http://www.communityni.org http://www.communityni.org
Про це повідомив сьогодні генеральний директор ДП “Харківстандартметрологія” Михайло Будьонний.

9 квітня 2013 року набере чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України “Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)”.

Як розповів Михайло Будьонний, ця система забезпечує контроль на всіх етапах харчового ланцюга (“від лану до столу”), у будь-якій точці процесу виробництва, зберігання та реалізації продукції, де можуть виникнути небезпечні фактори.

- На Харківщині працює понад 750 підприємств переробної і харчової промисловості, - підкреслив Михайло Будьонний. - І лише 57 з них використовують принципи системи НАССР. Саме тому, в час, що залишився до набрання чинності міністерського наказу, решті підприємствам слід активізуватися. Один із основних принципів цієї системи — виявлення різних небезпечних факторів, які впливають на безпечність продукту, з наступним визначенням конкретних шляхів їх усунення, попередження або мінімізації. Усі методи й механізми, закладені в НАССР, істотно знижують ризики виникнення небезпеки для життя та здоров'я споживача. А ще це дозволить підприємствам безболісно вести свою експортну діяльність і отримувати прибутки.

Ігор Тесло

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта