Домашні екологи. Кімнатні рослини рятують дім

31.10.2014 11:41 Суспільство
За допомогою кімнатних рослин можна творити дива.

Наприклад, цілеспрямовано змінювати мікроклімат квартири і покращувати самопочуття її мешканців.

Космічні та домашні рослини

Великою помилкою є вважати, що горщичок із квіткою – це лише маленька риса інтер’єру. Звичайно, рослини – це окраса оселі, але тільки декоративною роллю вони не обмежуються. Унікальність кімнатних рослин у тому, що це єдині живі створіння, які можуть поставляти кисень, регулювати вологість повітря, та навіть усмоктувати шкідливі повітряні домішки. Як саме працюють ці великі маленькі зелені екологи – розберемо в деталях.

Співробітники Американського агентства з аеронавтики і космічних досліджень (НАСА) з’ясували, що хлорофітум, плющ, хризантема і алое є високоефективними очисниками повітря. А спеціалісти Криворізького педагогічного інституту, проаналізувавши безліч наукової літератури, систематизували, яку саме користь приносять ті чи інші рослини в приміщенні.
Так, цитрусові, розмарин, мирт, хлорофітум очищують повітря від мікробів. Важкі метали, які теж є в наших квартирах, поглинають аспарагуси.

Немає потреби говорити про те, як погано почувається людина в задушливому приміщенні. Для її здоров’я потрібно, щоб у повітрі було достатньо від’ємних іонів, кількість яких, до речі, швидко зменшується, коли в кімнаті працює телевізор або комп’ютер. Виявляється, є кімнатні рослини, які виділяють такі само іони, тим самим освіжаючи повітря – це хвойні бонсаї (кипарис, туя, кріптомерія).

Ще одна рослина-захисник від токсинів – декоративний плющ. Англійці недаремно укутують ним свої оселі, тим самим створюючи власний мікроклімат на присадибній ділянці – здоровий та чистий від шкідливих речовин.

Згадаймо дитинство. Що цвіло у бабусі на підвіконні? Найчастіше – герань. Не просто так. Герань – чудовий «освіжувач» повітря, вона дезінфікує і дезодорує його.

Кущик кімнатної троянди, особливо, коли в тій же кімнаті зростають базилік, острогін (естрагон) і м’ята чи меліса, здатен забезпечити майже цілюще повітря. А все тому, що ці рослини виділяють фітонциди – надзвичайно корисні для здоров’я сполуки.
Взагалі, корисних кімнатних рослин безліч, тож не будемо банально їх перераховувати. Краще «пройдемося» по кімнатам, та поміркуємо: що і де найкраще буде до місця.

По своїх кімнатах...

На жаль, на кухні кімнатні рослини побачиш нечасто. Чомусь побутує стійка думка, що в кухонних умовах рослини гинуть. Зовсім ні. Навпаки, підвищена вологість та надлишок вуглецю для деяких видів – найкращі умови. А вже для людини рослини у таких складних з екологічної точки зору приміщеннях, як кухня – справжня знахідка.

І перше зауваження – саме через те, що повітря на кухні, так би мовити, бажає бути кращим, вирощувати тут кімнатну городину не рекомендується. Ліпше посадити рослини, які поглинуть токсини, то й же плющ, герань, традесканцію. А також рослини, які здатні освіжити повітря: азалії, бегонії, фіалки, цикламен, гіацинти. Усі вони будуть чудово почуватися на кухонному підвіконні. Ну а «королем» кухні фахівці вважають хлорофітум.


У спальні зазвичай, ми ставимо красиві, довгоквітнучі рослини. І правильно. Спальня – це місце, де приємно відпочити від метушні цивілізації. Але не багато людей знає, що кімнатний лавр вважається чудовим засобом від безсоння. А його здатність очищати повітря зробила рослину популярною серед прихильників здорового способу життя. Ще один засіб від безсоння – горшкові рослини розмарин і лаванда. На жаль, вони мають короткий життєвий цикл та й і догляд за квітами цієї групи досить непростий.

Освіжувачі повітря вам не знадобляться, якщо ви посадите у себе в спальні котрусь із цих рослинок: лимон, мандарин, цитрон, кумкват, деревця грейпфрута або апельсина. Якщо ж ви чи ваша дитина часто хворієте на застуду, то у спальні можна розмістити й домашній город. Зелена цибуля та часник, а також пряні листові овочі виділяють у повітря фітонциди.
У вітальні, де батарей центрального опалення найбільше, повітря часто буває пересушеним. Щоб запобігти цій проблемі, можна купити зволожувач повітря. Рослинний аналог цього пристрою – такі великі рослини, як фікус і гібіскус – вони добре зволожують повітря.
Ну і завершимо на дитячій кімнаті. Тут фахівці радять висаджувати рослини, здатні активно знешкоджувати найрізноманітнішу мікрофлору. Це майже біблейська рослина мірт, а також цитрусові, аспідістра та хлорофітум.

...та на своїх місцях

Як розмістити «зеленого друга» у своїй оселі – теж не останнє питання. Умови вирощування для кожного виду особливі, тож про них ми говорити не будемо. А от кілька основних тез.
Так, однією з найпримхливіших рослин любителі-квітникарі вважають просту кімнатну фіалку. Ледь порушив режим – і все: квітка на очах гине. А от той же фікус чи традесканція – досить непримхливі створіння. Отже, найголовніше – це пристосуватися до потреб рослини і вивчити літературу. Адже те, що є благом для однієї квітки – згубне для іншої.

На перший погляд дрібниця, але є люди, які цього не розуміють. Таким чином, з першої поради логічно випливає і друга – починайте озеленення з невеликої кількості видів. Інакше замість квітучого домашнього саду ризикуєте отримати рукотворну пустелю в горщиках.
Ще одне універсальне правило: краще розташуйте рослину трохи далі від вікна, ніж просто над батареєю. Тому що сухе і гаряче повітря від батареї – це смерть. Рідко яка рослина здатна витримати таку наругу, навіть діти пустелі – кактуси. Тобто, якщо підвіконня широке, а батарея глибоко втоплена в стіну, швидше за все, рослини почуватимуться добре. А от якщо гаряче та сухе тепло буде торкатися квітів – ні. Тож треба дивитися по ситуації на конкретному підвіконні та робити висновки.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №125 від 18.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта