Донори крові у Харкові. Хто вони є

11.06.2015 11:54 Суспільство
фото Тетяна Василець фото Тетяна Василець
За підрахунками трансфузіологів, свою кров кожний рік здають близько 35 тис. харків’ян і мешканців області. Серед них 75 % чоловіків і 25 % жінок.

Вік донорів коливається у межах 20-35 років. Серед них більшість - люди з постійним місцем роботи чи навчанням, із родиною і стабільним соціальним становищем, запевнили в Харківському обласному центрі служби крові. Інша категорія люди, які не змогли сказати медикам своє місце роботи (найняті приватниками й офіційно не зареєстровані).

- Працюємо і з організованими колективами у місцевих навчальних закладах (це і університет Каразіна, Юракадемія, медичний виш), у медичних закладах, на великих заводах Харкова, зокрема Турбоатом, Комунар, ТЕЦ-5, Зміївська ТЕЦ... Десь півсотні працівників з ринку "Барабашова" приходили до нас, ми навіть спеціально в суботу відкривали для них операційну, - розповів головнй лікар Харківського обласного центру служби крові Вадим Яворський.

Читайте також: Не піддаватися на фейкові заклики здачі крові просять донорів у Харкові
                   У Харківському обласному центрі крові - критична ситуація з обладнанням

За його словами, менталітет донорів з роками кардинально змінився. Нині люди стали більш відповідальними, а сам процес контрольованішим.

Окрім того, нині стратегія служби крові - контрольоване донорство. Це ті донори, які занесені до спеціальної бази.

- Із ними укладено відповідний договір: людина приходить здавати кров або за графіком (повинен здати не менше 4 разів на рік), або ми запрошуємо його, коли є потреба. Таких кадрових донорів по області понад 4,5 тис., вони дають 50 % усіх донацій, - додав Вадим Яворський.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта