Експертиза солодких сирків у Харкові: до більшості продуктів є зауваження

17.03.2015 14:45 Суспільство
Фахівці ДП «Харківстандартметрологія» протестували сиркові солодкі вироби та з’ясували, які з них є якісними.

Для експертизи продукції було закуплено 7 найменувань сиркових виробів від різних виробників. Серед них один зразок виготовлений згідно з вимогами державного стандарту ДСТУ 4503:2005 та 6 зразків виготовлені за технічними умовами підприємств.

Продукція була закуплена у спермаркетах Харкова «КЛАСС» та «Восторг».

Якість солодких сиркових виробів визначалась за органо-лептичними показниками, фізико-хімічними показниками (масові частки вологи, жиру, сахарози і кислотність титрована), вмістом консервантів і підсолоджувачів, наявністю рослинних жирів, за показниками мікробіологічної безпеки, а також за якістю пакування та маркування.

Випробування продукції відбувалися в акредитованій державній випробувальній лабораторії харчової та сільськогосподарської продукції ДП «Харківстандартметрологія».

За результатами проведеної експертизи з'ясувалося, що із 7 протестованих зразків сиркових виробів різних торгівельних марок 6 (85,7 %) не відповідали вимогам стандартів та законодавчих актів України за різними показниками.

Так, порушення мікробіологічних показників встановлено у 5 зразках, що становить 71 % від протестованої продукції.

У 3-х зразках сиркових солодких виробів – ТМ «Волошкове поле», ТМ «Слов’яночка», ТМ «Яготинський» - виявлено завищену кількість дріжджів (КУО в 1 г: 4,7 х 103; 6,4 х 102; 3,0 х 102 відповідно, при нормі не більше 100).

В сирках глазурованих ТМ «Мушкетер» виявлено завищену кількість дріжджів (КУО в 1 г - 4,0 х 103, при нормі не більше 100) та завищену кількість пліснявих грибів (КОУ в 1 г - 1,6 х 103, при нормі не більше 50).

У виробах сиркових солодких глазурованих ТМ «Злагода» також виявлено завищений вміст пліснявих грибів (КОУ в 1 см3 - 4,7 х 103, при нормі не більше 50) та завищену кількість дріжджів (КУО в 1 г 4,0 х 103, при нормі не більше 100).

Сирок термізований з курагою «Фанні» 20,0 % жиру ТМ «Фанні» не відповідав вимогам стандарту за фізико-хімічними показниками, була занижена титрована кислотність – 96,98 оТ при нормі від 150 оТ до 230 оТ (згідно з вимогами ДСТУ 4503:2005).

У 3-х зразках виробів сиркових ТМ «Волошкове поле», ТМ «Мушкетер», ТМ «Яготинський» виявлені порушення маркування готової продукції.

Так, на упаковці сиркових виробів солодких нетермізованих глазурованих шоколадною глазур’ю ТМ «Волошкове поле» в складі продукту не зазначено кількість шоколадної глазурі у % до загальної кількості виробу, що передбачено вимогами технічного регламенту.

На споживчій упаковці сирка глазурованого «Люкс» ТМ «Мушкетер» в складі продукту не зазначено кількість кондитерської глазурі у % від загальної кількості виробу, що передбачено вимогами технічного регламенту. Частина тексту в маркуванні (там, де зазначено склад продукту) є важкодоступною для читання: шрифт тексту дуже дрібний (висота шрифту 1 мм), споживач не зможе своєчасно отримати інформацію про сирок і не матиме можливості свідомо обрати продукт.

На споживчій упаковці сирка солодкого з курагою ТМ «Яготинський» в складі продукту не зазначено кількість інгредієнту «кураги» у % до загальної кількості виробу, що передбачено вимогами технічного регламенту.

Деякі поради під час вибору сиркових виробів:

Насамперед слід звернути увагу на зовнішній вигляд упаковки (чистота, цілісність). Не варто купувати продукт із пошкодженою і забрудненою упаковкою, деформованими пакетами чи брикетами.

Згідно з вимогами нормативних документів кожна споживча упаковка із сирковими виробами обов’язково повинна бути маркована датою виготовлення та терміном придатності від виробника. Якщо подібна інформація відсутня або маркування не чітке, таку продукцію краще не брати – терміни зберігання такого виробу встановити неможливо.

Звертайте увагу на умови зберігання продукту в торгівельній мережі, а точніше – в магазинній вітрині. Оптимальна температура зберігання сиркових виробів – від 0 до 6 оС. Дозволено також зберігати сиркові вироби за температури від 0 оС до мінус 18 оС. Терміни зберігання виробів залежать від режиму обробки кожного виду сиркових виробів та від температурних режимів зберігання.

Звертайте також особливу увагу на загальну назву сиркового виробу, в ній розкривається суть виробу, вид глазурі, спосіб обробки тощо.

Для отримання більш повної інформації про продукт обов’язково необхідно читати його склад, який має бути зазначений з урахуванням усіх компонентів в порядку зменшення їхньої масової частки відповідно до рецептури.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта