Гриби почали своє "полювання"

Гриби почали своє

Фото: pib.at.ua

Сезон «тихого полювання» відкрито. Часто жертвами стають самі ж «мисливці» або їх близькі. «СК» з’ясував, що потрібно пам’ятати, аби грибні делікатеси не перетворилися на отруту

Сумна статистика

Любов до грибів іноді може обернутися на трагедію, як це нещодавно сталося в одній родині харків’ян. Внаслідок отруєння грибами двоє з цієї сім’ї потрапили в лікарню. Спочатку перебіг хвороби був середньої важкості, проте через кілька днів стан чоловіка значно погіршився. Незважаючи на всі вжиті реанімаційні заходи, врятувати людину медикам не вдалося.
За даними Головного управління Держсанепідслужби у Харківській області, у 2014 році дикорослими грибами отруїлися 12 осіб, серед захворілих одна дитина; зареєстровано один летальний випадок (м. Харків). У цілому в Україні отруїлася 181 особа, 13 з постраждалих померли. Отруєння пов’язані із вживанням дикорослих грибів зонтиків, сироїжок, рядовок тощо смажених, варено-смажених, засолених, які зібрали самі постраждалі або їх родичі. Гриби було приготовлено в домашніх умовах.

Правила грибника
Про небезпечність мухоморів і блідих поганок знають навіть діти. Проте отруїтися можна і їстівними грибами. Ця рослина здатна вбирати з ґрунту, повітря, води й накопичувати в собі різні токсини та радіоактивні сполуки. Тому не можна збирати гриби, які ростуть поблизу доріг, промислових підприємств, звалищ, полів, оброблених хімікатами, залізничних колій.
Краще їх не збирати й після тривалої посухи. Гриби, які вилізли першими, увібрали в себе занадто багато шкідливих речовин. Також не можна збирати їстівні гриби, що ростуть поруч з отруйними. На них могли потрапити спори від смертельних сусідів. Не можна збирати гриби у відра, поліетиленові пакети або мішки – це призводить до швидкого псування. Та найголовніше правило грибника: не впевнений – не бери.
Усю принесену додому «здобич» того ж дня потрібно перебрати, відсортувати за видами й ретельно переглянути. Відразу у сміття відправляйте всі червиві, перезрілі, пластинчасті або в’ялі гриби, а також знахідки без ніжок. Те, що залишилося, обов’язково потрібно піддати кулінарній обробці в день збирання, при цьому кожний вид грибів готувати окремо. Пам’ятайте, маринувати або солити гриби в оцинкованому або глиняному посуді не можна. Як і зберігати їх у теплі.
Якщо ви не належите до шанувальників «тихої охоти», але грибні делікатеси все ж таки полюбляєте, в жодному разі не купуйте їх з рук. Невідомо, що це за гриби і де саме їх збирали.
На Харківщині зустрічається близько 500 видів грибів. І тільки білий гриб, груздь справжній, рижик звичайний є безумовно їстівними грибами. Інші або отруєні, або умовно їстівні, які при неправильній обробці перетворюються також на отруту. Наприклад, груздь жовтий вживати в їжу можна тільки в засоленому вигляді.
Особливо небезпечна бліда поганка. Достатньо дитині з’їсти одну третину цього грибу, і настає смертельне отруєння.

Смачні, але не корисні
Через приємний смак і аромат гриби мають велику кількість шанувальників. Ця рослина швидко вгамовує голод, та чи корисна вона? Як ми вже зазначали, гриби можуть накопичувати шкідливі речовини. Оскільки екологічна обстановка в багатьох районах аж ніяк не така, яка мала б бути, навіть їстівними грибами можна заподіяти шкоди своєму організму.
– Дітям до трьох років узагалі не можна їсти гриби. З приводу корисності теж питання. Білок, що міститься у грибах, практично не засвоюється. Калорійність у них також мінімальна. Гриби – швидше задоволення, а не користь. Також існують певні протипоказання для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Якщо використовувати гриби в їжу, то потрібно це робити дуже акуратно. Шкоди від отруйних рослин набагато більше, ніж користі від їстівних, – впевнена лікар-дієтолог Ірина Буткевич.
За словами фахівця, отруєння грибами викликає порушення функції печінки, при цьому інтоксикація організму розвивається дуже швидко. Тому якщо після вживання грибів відчули нездужання – негайно їдьте в лікарню, не можна гаяти ні хвилини.

Важливо
Основні ознаки отруєння грибами можуть з’явитися вже через 1,5–2 години після вживання їх у їжу. Серед симптомів:
– нудота;
– блювота;
– сильні болі в животі з діареєю до 10–15 разів на добу;
– підвищена температура тіла;
– слабкий пульс;
– руки й ноги холонуть;
– запалення шлунка і тонкого кишечника (гострий гастроентерит).

У тему
Небезпечна консервація
Консервовані гриби можуть бути джерелом дуже важкого захворювання – ботулізму. Збудники цієї хвороби у вигляді спороносних паличок містяться головним чином у ґрунті. Тому перед консервуванням гриби потрібно ретельно мити й очищати, адже на їх поверхні разом з найдрібнішими частинками землі можуть виявитися і збудники ботулізму.
Домашня обробка грибів збудників ботулізму не завжди вбиває, а умови в герметично закупореній банці, без доступу кисню, сприятливі для розвитку в них цього мікробного токсину – украй небезпечної для людини отрути.

Мирослава Кольцова, кореспондент

За матеріалами:СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ