Грип наступає. Що їсти і як одягтися, аби не захворіти

З початком зими починається сезон простудних захворювань.

Зараз на дворі достатньо холодно, щоб замерзнути і простудитися, але недостатньо холодно, щоб від морозу загинули всілякі бактерії-мікроби. Час згадати, що необхідно робити, щоб уникнути хвороби.

Одяг – до погоди

Насамперед, слід звернути увагу на одяг і взуття. Одягатися слід відповідно до погоди, щоб почуватися комфортно. Не можна одягатися занадто легко – переохолодження сприяє застуді. Але й «перекутуватися» не слід: людина, а надто дитина, у цьому разі потіє, одяг стає вологим, і достатньо найменшого протягу або навіть просто перебування у прохолодному приміщенні, щоб захворіти. Взуття має бути зручним, достатньо теплим, не пропускати вологу, щоб ноги не промокали. У жодному разі не можна носити затісне взуття: воно здавлює ступню, погіршує кровообіг, ноги швидше мерзнуть, а це – перший крок до простудних захворювань. Краще, коли у взутті є «запас простору»: коли тепло, нога не замерзне, а коли холодно, можна ще одягнути шерстяні шкарпетки.

Їмо з розумом

Меню в зимовий період теж має свої особливості. Не будемо обговорювати поживність страв (це тема окремої бесіди), але дещо порадимо. Як би не хотілося нам бути «гламурними», але доведеться таки їсти, до того ж щоденно, цибулю й часник. Вони допоможуть знешкодити деякі зі шкідливих мікроорганізмів. Ще одна вимога до раціону: у ньому мають бути продукті, що містять вітамін С (свіжі фрукти, овочі або ягоди: шипшина, зелений горошок, чорна смородина, червоний перець, ягоди обліпихи, брюссельська, червона та цвітна капуста, полуниця, ягоди горобини, зелень петрушки).

Якщо наявні ознаки ще потенційної, але вже простуди, можна додати й полівітаміни, але за умови, що достеменно відомо: протипоказань немає.

Якщо ж запобіжні заходи не допомогли, на стадії початку застуди можна полегшити її перебіг. Корисними будуть чай з лимоном, калиною. Кружальце лимона після споживання напою теж необхідно з’їсти: у його цедрі містяться саме ті корисні речовини, які допомагають лікувати горло. Після цього хоча б 15–30 хвилин бажано нічого не ковтати, щоб лимон устиг подіяти. Залишки розчавленої калини теж бажано з’їсти, адже в її кісточках – безліч корисних речовин.

Мед, якщо вживати його з лікувальних міркувань, не можна додавати в гарячі напої. При температурі, вищій ніж 40 градусів за Цельсієм, корисні властивості солодких ліків втрачаються, і мед перетворюється на просто смачний десерт.

Бабусині способи лікування

Але, як не стережися, «підхопити» простуду може будь-хто. І якщо вона в початковій фазі, то можна скористатися досвідом наших бабусь і спробувати позбутися її за допомогою давніх народних засобів. При цьому не слід забувати, що сучасна фармація виросла з гомеопатії, адже синтетичні препарати часто відтворюють те, що природа винайшла набагато раніше, ніж людство усвідомило себе як таке. І, на жаль, наше ставлення до народних засобів як до «легких» може зіграти з нами злий жарт, адже алергія буває і на бабусині ліки. Зважаючи на те, що ви люди розумні й усвідомлюєте це, пропонуємо вам декілька рецептів на основі «підручних засобів».

Оман (лікування кашлю). Одну чайну ложку кореня оману залити склянкою кип’яченої води, настоювати 10 годин. Пити по чверті склянки чотири рази на день, за півгодини до їди.

Алое з медом (лікування кашлю). Віджати сік алое. Змішати з медом у пропорції 1:1. Приймати по 1 столовій ложці раз на день.

Компрес із картоплі зі спиртом (від кашлю). Коли від застуди «закладає» груди, зварити картоплю в «мундирі» до готовності, розкласти на ганчірочці, пом’яти виделкою разом зі шкіркою. Суміш, що утворилася, рясно полити чистим спиртом або, якщо його немає, горілкою. Відразу ж згорнути ганчірочку (конвертом), покласти компрес на груди і сховатися під ковдру. Спочатку буде дуже гаряче, тому слід підкласти під компрес додаткову серветку, а потім її прибирати. Процедура триває доти, доки не охолоне картопля. Поліпшення відчувається наступного ранку. Можна робити ці «картопляні компреси» на ніч 3-4 рази поспіль.

Картопляні інгаляції (від ангіни). Взяти дрібну картоплю (годяться бульби з паростками й навіть картопляне лушпиння), ретельно промити й варити в невеликій кількості води (щоб пара йшла від картоплі, а не від води) до появи типового картопляного запаху. Вдихати пару носом і ротом протягом 10–15 хвилин. Після інгаляції треба відразу ж лягти під ковдру, щоб не переохолоджуватися. Якщо запальні процеси проходять особливо гостро, можна проводити процедури вранці і ввечері.

Ольга Громова, матеріал з газети "Слобідський край" №135 від 10.11.2012

За матеріалами:СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ