Грип є, вакцини немає. Коментар медиків

19.01.2016 05:50 Суспільство
Простудними захворюваннями і грипом в цьому сезоні захворіли 15 тис. мешканців Харківщини, у 30 з них виявили штам грипу H1N1 (свинячий грип). Вакцини від цього вірусу в Україні немає.

Крім Н1N1 в Харківській області традиційно поширений ще один штам грипу - H3N2.

- H3N2 - це звичайний штам, який циркулює в Східній Україні. Він щороку проявляє себе в тій чи іншій мірі. До нього може приєднуватися і грип групи В. Саме проти цих двох штамів вірусу спрямовані наші основні профілактичні дії, пов'язані з прищеплювальної роботою, - зазначив директор Департаменту охорони здоров'я ХОГА Олександр Галацан.

Щоправда, вакцин та сироваткових препаратів, які були б спрямовані на профілактику грипу Н1N1 (свинячого грипу), в українській аптечній мережі поки немає. (Такі препарати є в Германії). Проте, за словами Олександра Галацана, у відчизняній аптеках є вакцини від інших штамів вірусу. Щеплення зменшать загальний обсяг захворюваності або схильність захворювання серед населення, це посилить колективний імунітет та перерве потік циркуляції будь-якого вірусу грипу.

ВАКЦИНАЦІЯ ПРОТИ ГРИПУ ПРОВАЛЕНА НА ХАРКІВЩИНІ

ВІД СВИНЯЧОГО ГРИПУ ПОМЕРЛО П’ЯТЬ ЖИТЕЛІВ ХАРКІВЩИНИ

Медики важають, що навіть зараз вакцинацію роботи не запізно. Вакцину проти грипу можно придбати будь-якій аптеці, коштує «протиотрута» – від 180 до 300 грн. Зробити щеплення можна у будь-якому медзакладі, однак за умови, що пацієнт повністю здоровий.

Окрім цього, потрібно пам’ятати про елементарні правила гігієни: мити руки після кожного відвідування вулиці, не брати до рота авторучки, за потреби носити спеціальну маску у місцях скупчення людей, їсти часник, цибулю і продукти, що містять хрін.

Юлія Міронюк

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта