Грип за тиждень звалив з ніг тисячі жителів Харківщини

23.10.2013 12:15 Суспільство
http://sciencemagic.ru http://sciencemagic.ru
Проте поки що спалахів захворюваності на грип у жодному районі області не зафіксовано.

Циркуляція вірусу  на території Харківської області не зареєстрована. Першу хвилю грипу лікарі чекають вже у грудні.

- Зараз в області збудника вірусу грипу немає. Ми проводимо аналіз захворюваності потижнево. Останній аналіз - з 14 жовтня по 20 жовтня, це 42-й тиждень року.  За тиждень в області захворіли на грип 4115 осіб, - повідомила «СК» завідуюча відділенням організації епідеміологічних досліджень Харківського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби Тетяна Карлова.

За прогнозами Інституту грипу, в цілому епідеміологічна ситуація в Україні очікується помірною. Зокрема, захворіти може 5-10% населення. Такий же рівень захворюваності прогнозують і в Харкові та області.

- Прогнозується поява нового виду вірусу, який ще не був в Україні. Це грип В/ Массачусетс. У порівнянні з минулим роком зараз ми фіксуємо зниження захворюваності на 50%. Спалах захворюваності важко спрогнозувати у часовому виміри. Ймовірно, перша хвиля захворюваності почнеться з кінця листопада початок грудня. Якщо на цей час спалаху не буде, то другий період — січень-лютий. Усе залежатиме від часу занесення збудника на територію області і його природного розповсюдження, - зазначила лікар.

За її словами, спалаху захворюваністю на грип не зафіксовано і у сусідній Бєлгородщині.

- Ми починаємо співпрацювати з Бєлгородською областю в частині обміну інформацією щодо захворюваністю на грип та ГРВІ. На сьогодні ситуація достатньо задовільна, - сказала Тетяна Карлова та додала, що у Росії щеплення проти грипу обов’язкове для школярів і проводиться за рахунок держави.

Якщо, все ж таки, ви «спіймали» грип, лікар радить не йти до поліклініки, щоб не розповсюджувати хворобу.

- Справжній грип неможливо сплутати з іншими ГРВІ, адже його клінічні прояви суттєво відрізняються від проявів ГРВІ. Грип характеризується гострим початком хвороби, високою температурою - 39-40 градусів, сильним головним болем, який може викликати світлобоязнь, м'язовим болем, слабкістю, ломотою у всьому тілі, а також трахеїтним кашлем. Людина, яка захворіла, не повинна йти до поліклініки - треба відразу викликати лікаря, - наголосила Тетяна Карлова.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта