Інфаркт молодшає. До харківських кардіологів звертається 20-річна молодь

24.10.2014 14:32 Суспільство
Усе частіше до кабінетів кардіологів почала заглядати молодь.

Та й кількість людей із серцево-судинними захворюваннями, особливо серед 18–24-річних, істотно збільшилася. Однією з основних причин цього є негатив, який щодня атакує українців з новин.

Потрясіння від держави

«Омолодження» хвороб серця лікарі пов’язують насамперед з неправильним способом життя: нездоровим харчуванням, палінням, надмірним вживанням алкоголю, надлишковою масою тіла. Крім цього, даються взнаки загальнодержавні потрясіння. Уже майже рік наша країна та її жителі живуть у стані хронічного стресу. Молодь, як правило, емоційно нестабільна, тому сильніше піддана цьому чиннику ризику.

– Безсонні ночі, очікування негативної інформації, високий рівень тривожності в суспільстві – усе це впливає на статистику захворюваності серцево-судинної системи і вимагає додаткових заходів для попередження нових випадків хвороби й профілактики серйозних ускладнень, – каже лікар-кардіолог Медичного центру здоров’я, доктор медичних наук Ірина Єрмакович.

За словами лікаря, останніми роками найбільш актуальною проблемою охорони здоров’я України була профілактика і лікування серцево-судинних захворювань. Саме ця патологія найбільшою мірою визначала смертність дорослого населення країни, яка, до слова, виявилася однією з найвищих в Європі. Згідно з даними Державної служби статистики, у 2013 році в Україні померли 662,4 тисячі осіб, причому від хвороб системи кровообігу – 440,4 тисячі. Таким чином, на частку серцево-судинних захворювань припадає 66,5 % у загальній структурі смертності в нашій країні.

Підступність «ласкавого вбивці»

Для тих, хто хоче «уберегти» своє серце, потрібно дотримуватися порад лікарів.
– Підвищений артеріальний тиск збільшує навантаження на так звані «органи-мішені» – кровоносні судини, мозок, нирки, очі і, звичайно, серце, – продовжує Ірина Єрмакович. – Тому кожна доросла людина, незалежно від самопочуття, повинна регулярно вимірювати артеріальний тиск, оптимальний рівень якого становить 120 і 80 мм рт. ст., підвищений – 140 і 90 мм рт. ст. і вище.

Якщо таке підвищення стабільне, тобто підтверджується повторними вимірюваннями артеріального тиску, констатує лікар, то потрібно бити тривогу і звертатися до фахівців. Підступність гіпертонії полягає в тому, що тривалий час вона протікає безсимптомно, ніяк себе не проявляючи, тільки тиск іноді «скаче». Невипадково артеріальну гіпертензію називають «ласкавим вбивцею». Через це багато пацієнтів навіть не здогадуються про те, що у них серйозне захворювання. У підсумку це обертається несприятливим перебігом хвороби – розвитком серцево-судинних катастроф. Дуже важливо звернути увагу на вміст глюкози в крові, а також на рівень холестерину. Артеріальна гіпертензія в поєднанні з підвищеною концентрацією в крові глюкози і «поганого» холестерину, суттєво підвищує ризик розвитку інфаркту міокарда та мозкового інсульту.

Чоловіки чи жінки

Збільшення частоти серцевих скорочень є незалежним чинником ризику захворюваності і смерті від серцево-судинних причин. Тому пацієнтам, насамперед, тим, що страждають на ішемічну хворобу серця, рекомендовано строгий контроль частоти пульсу (серцевих скорочень),оптимальним вважається значення 60 ударів за 1 хвилину. Безумовно, слід з’ясувати причину прискореного серцебиття, що підвищує навантаження на серце. Це може бути і проявом захворювання щитовидної залози, і просто наслідком яскравої емоційної реакції організму, наприклад, на актуальні події.

В останні роки велике значення приділяється гендерним особливостям профілактики та лікування. І давно чекаємо відповіді на запитання: так хто ж більш схильний до захворювань серцево-судинної системи, чоловіки чи жінки?
Як відзначає фахівець, структура і динаміка захворюваності у чоловіків і жінок не однакові. Це пояснюється як їхніми біологічними і репродуктивними відмінностями, так і відмінностями у способі життя і факторах ризику.

– Найбільш гострою ця проблема є в Україні – смертність від ішемічної хвороби серця серед жінок в нашій країні в 2,3 раза вище, ніж в країнах Євросоюзу. Якщо до 50 років чоловіки в кілька разів частіше, ніж жінки страждають від захворювань серця і судин, то після цього віку проблема починає стосуватися рівною мірою обох статей, а в подальшому відзначається і деяке перевищення захворюваності серед жіночого населення. Тому ішемічну хворобу серця сьогодні називають «хворобою літніх жінок», – розповідає Ірина Єрмакович.

Лікар-кардіолог розповіла про ризики, яким піддають себе молоді чоловіки, які звертаються до Медичного центру здоров’я. Деякі з них мають дуже високі фізичні навантаження в тренажерному залі, регулярно користуються для збільшення м’язової маси різного роду харчовими добавками, метаболічними і навіть гормональними препаратами, що призводить до раннього розвитку артеріальної гіпертензії та атеросклерозу.
– Безумовно, абсолютно необхідним слід вважати електрокардіографічне дослідження для таких пацієнтів. Оцінка показників звичайної електрокардіограми визнана кращим способом профілактики раптової смерті серед молодих людей-спортсменів, – констатує лікар.

Підтримайте ваш «моторчик»
– Відмовтеся від шкідливих звичок раз і назавжди.
– Дотримуйтеся нормального режиму дня. Спіть не менше 7 годин на добу, уникайте перевтоми.
– Контролюйте масу тіла, постарайтеся позбутися зайвих кілограмів.
– Уникайте надмірного вживання вуглеводів, обмежте вживання солі до 5 г (1/2 чайної ложки солі), тваринних жирів.
– Ведіть активний спосіб життя, більше рухайтеся, але не прагніть неодмінно досягнення спортивних рекордів.
– Регулярно вимірюйте артеріальний тиск, виконуйте рекомендації вашого лікаря.
– Контролюйте свій психоемоційний стан, будьте позитивними, частіше посміхайтеся.
– Звертайтеся до кардіолога 1–2 рази на рік. Саме кардіолог має бути і психологом, і психотерапевтом, і фармацевтом. Тільки комплексний підхід у лікуванні кардіологічного хворого, особливо з проявами депресії та тривоги, дозволить ефективно майже вполовину знизити ризик гострих серцево-судинних подій, поліпшити прогноз захворювання.

Тетяна Лісна, матеріал з газети "Слобідський край" №118 від 01.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта