Кавунові міфи: правильно обираємо кавун

23.07.2012 12:13 Суспільство
Цього літа все достигає рано. На дворі – липень, а вже у продажу баштанні.

І виникає запитання: який кавун купити, щоб він був на користь, а не на шкоду?

Вибираємо і продавця, і товар

Купувати кавуни слід у спеціально призначених для цього місцях. Місце для продажу на вулиці має бути під тентом, із дерев’яним помостом заввишки 20 см. Якщо виникають хоча б найменші сумніви в якості продукції, слід перевірити сертифікат, який обов’язково має бути у продавця.

Не варто купувати надрізані або пошкоджені кавуни. По-перше, немає жодної гарантії, що ніж був чистим. А по-друге, у м’якоті дуже швидко розмножуються збудники ботулізму й сальмонельозу.

Із кавунів одного сорту й однієї партії краще вибрати великий (але слід уникати і дуже маленьких, і гігантських).

Шкірка стиглого кавуна тверда, нігтем не протикається, але її можна легко подряпати. Вона блискуча й не буває вкритою восковим нальотом (несумлінні продавці натирають шкірку недостиглого кавуна ганчіркою до блиску, слід на це зважати). У якісної ягоди кольори шкірки контрастні. А ще шкірку обов’язково слід перевірити на наявність «точкових ушкоджень»: маленьке гнилувате місце з точкою в центрі, через яке, швидше за все, усередину вводили шприцом селітру. А от велика жовтувата (ще краще – помаранчева, але ніяк не біла) пляма на місці, яким кавун торкався ґрунту, – це природно. Вона поінформує не про ступень стиглості, а про смак плода. Якщо пляма велика (з долоню й більше) – це ознака, що кавуну не вистачало сонця й тепла, на смак він водянистий і не надто солодкий. Оптимальним можна вважати діаметр «п’ятачка» завбільшки з 5, максимум 10 см.

Дозрілий кавун завжди пружинить під ударом й іноді резонує, коли його шльопнути. Коли по ньому постукати, лунає чистий дзвінкий звук. Якщо вистачить сил, то можна стиснути кавун руками, у стиглого шкірка трохи прогнеться і затріщить.

Кавунові міфи

«Хвостик» має бути сухим, це є ознакою стиглості кавуна. Насправді кавуновий хвостик має бути не надто зеленим (ознака незрілого плода) й не надто сухим (це означає, що кавун могли довго везти, що він міг залежатись у продавця). Якщо плодоніжку зовсім відірвали – від покупця щось приховують, такий кавун не варто купувати.

Є кавуни «хлопчики» (низ ягоди опуклий, а кружечок на ній маленький) і «дівчинки» (низ плоскіший, а кружечок широкий), останні вважаються смачнішими: кісточок у них менше, а цукру більше. Це – поширена помилка. Кавун – плід, відповідно, він завжди «дівчинка», адже утворюється тільки на квітці, де є маточка. Отже, твердження про «двостатевість» кавунів є хибним, така собі принада для покупця.

Споживаймо вдома

Кавун слід принести додому, ретельно вимити (можна навіть з милом) і сполоснути кип’яченою водою. Одночасно можна ще раз перевірити його стиглість: занурити кавун у воду й подивитися – дозрілий плід спливе, а нестиглий потоне.

Нарізати кавун слід чистим ножем. Стиглий плід з характерним тріском «розходитиметься» під лезом, насіння в нього темно-коричневе або навіть чорне (не біле!).

Як визначити наявність нітратів

У ранніх плодах нітратів зазвичай більше, ніж у тих, що надходять у продаж наприкінці літа або восени. Хоча це залежить і від поливу та умов зростання. Припустима норма нітратів у кавунах – 60 мг на 1 кг.

Нітрати в кавуні розподіляються нерівномірно. Найбільше їх біля шкірки і плодоніжки. Як розпізнати нітратний кавун, наведено далі.

1. Зріз кавуна, «перегодованого» селітрою,  гладкий і глянсовий, а в здорової ягоди він світиться цукровими крупинками.

2. Під час постукування по «нітратному» плоду чути порожній звук, начебто від здутого м’яча.

3. Волокна на зрізі нітратного кавуна, що йдуть від серцевини до шкірки, зазвичай жовтуваті, тоді як у хорошого вони білого або темно-білого кольору.

4. Якщо розтерта м’якоть кавуна, розмішана у воді, забарвлює рідину в червоний або рожевий колір, це є ознакою надлишку нітратів. М’якоть здорової ягоди робить воду тільки каламутною.

5. Кавун з нітратами має яскраво-червону м’якоть з легким фіолетовим відтінком, а кісточки – білі.


Увага!
Ознаки отруєння нітратами з’являються через 1‒6 годин після споживання неякісного продукту: сильний головний біль, нудота, блювота, діарея, підвищена температура, ломота в суглобах, алергічна реакція шкіри. Знижується артеріальний тиск, частішає дихання. У разі легкого отруєння переважають сонливість і загальна депресія. Не слід зволікати з викликом «швидкої», а поки вона їде, потрібно промити шлунок слабким розчином (декілька кристаликів на склянку води) марганцівки, прийняти проносне, зробити клізму. Після припинення блювоти хворому слід прийняти активоване вугілля (3–4 пігулки) або інший абсорбент, приміром, кефір. Добу після отруєння краще поголодувати, починаючи вихід з вимушеної дієти з легких бульйонів і супів.

У тему
Як повідомили в Харківській міській СЕС Павло Решетило, сьогодні лише 14 підприємців, які торгують у місті баштанними, отримали реєстраційну карту. У Харкові їм виділено 31 точку реалізації. За словами заввідділом гігієни харчування Харківської санепідемстанції, усі вони розташовані в Московському і Дзержинському районах міста.

Але тільки на 15 з них завезено товар, який досліджували фахівці міськСЕС. Головний санітарний лікар Харкова Ірина Зубкова підкреслила, що рівень нітратів у досліджених партіях склав 26 мг/кг, що є значно менше за припустиму норму. Адреси таких точок: вул. Блюхера, 23; вул. Героїв праці, 28; просп. 50‑річчя ВЛКСМ, 48, 49/8, 89, 32/186; просп. Тракторобудывникыв, 67 і 144; вул. Познанська, 2; перехрестя вул. Гвардійців широнінців і Блюхера; перехрестя вул. Гвардійців широнінців і Механізаторської; вул. Гвардійців широнінців, 47/19.

Тетяна Федоренко, матеріал з газети "Слобідський край" №87 від 21.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта