Харківщина готується до вторгнення зарази

21.08.2015 07:58 Суспільство
Фото: http://kp.ua Фото: http://kp.ua
У Харківській області посилено карантинні заходи для попередження випадків африканської чуми свиней

За інформацією Марка Беккера, в області було проведено чотири засідання Державної протиепізоотичної комісії, крім того, був розроблений детальний план заходів і визначено виконавців, які відповідають за кожний з напрямків роботи.

В цілому ситуація по Україні під контролем, але Харківська область з географії випадків африканської чуми свиней оточена практично з усіх боків регіонами, які можна в цьому відношенні вважати неблагополучними, - розповів Марк Беккер.
На дорогах області будуть встановлені дезінфекційні бар'єри та охоронно-карантинні пости, де будуть обробляти весь автотранспорт. Зокрема, такі бар'єри з'являться на в'їздах в регіон з полтавського, київського та сумського напрямків. Розпочато роботу по створенню кілометрової буферної зони на кордоні з Полтавської, Сумської, Луганської та Донецької областями. Заходи безпеки посилені і на кордоні з Російською Федерацією.

За словами заступника голови ХОДА, спалах захворювання трапилася в агрофірмі в селі Козацьке Конотопського району Сумської області, де знаходилося 400 голів свиней.

Там же, на Сумщині, були зафіксовані випадки захворювання і диких кабанів. Після того, як вірус був виявлений на великому свинокомплексі "Калита" в Київській області, частину м'яса з цього господарства потрапила на Полтавський м'ясопереробний завод.

- Усі туші, звичайно, були вилучені і знищені. Крім того, варто відзначити, що спалахи цього захворювання фіксуються в Російській Федерації, а також у нас немає нормально поставленої роботи ветеринарно-санітарної служби в Донецькій і Луганській областях, тому що там є непідконтрольні території ", - повідомив Марк Беккер.

Зараз у тваринницьких комплексах області налічується понад 180 тисяч голів свиней і близько 85 тисяч - у приватних домогосподарствах. Прікладиваетсят максимум зусиль, щоб африканська чума свиней не потрапила в регіон. Заступник голови ХОДА підкреслив, що контроль за виконанням рішень, прийнятих під час засідань Державної протиепізоотичної комісії, покладено на начальника Головного управління ветеринарної медицини в Харківській області

Роман Шупенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта