Харківські екологи б'ють на сполох: вода у Сіверському Дінці небезпечна

Харківські екологи б'ють на сполох: вода у Сіверському Дінці небезпечна

112.ua

Про незадовільний стан води на Харківщині попереджають учені та громадські діячі.

Нещодавно в Харкові було оприлюднено результати дослідження поверхневих джерел питного водопостачання області, яке за підтримки «Українського інституту газу нетрадиційних джерел» спільно проводили ГО «НОВА Енергія» та Науково-дослідний центр водопостачання та якості води ХНУМГ ім. О. М. Бекетова.

За даними дослідників, склад річкової води постійно погіршується за цілою низкою показників (контрольний забір води для аналізу проводився на Сіверському Дінці вище й нижче міста Ізюма). Спостерігається стала тенденція зростання за середньорічними показниками вмісту солей жорсткості та сульфатів. Така ж тенденція спостерігається і щодо вмісту фосфатів. Узагалі, фосфати вважають справжнім злом сучасності. Активне використання їх у побуті (різноманітні миючі засоби, пральні порошки тощо) призводить до погіршення екології. У країнах ЄС уже давно заборонено продукцію, що містить фосфати.

Читайте також: Як працюють зрошувальні системи у Харківській області
                     Чим загрожує харків'янам вода з Сіверського Дінця

– Вода Сіверського Дінця вище Ізюма відноситься до 4-го класу, – каже керівник проекту доцент кафедри охорони праці та безпеки життєдіяльності ХНУМГ ім. О. М. Бекетова Олег Третьяков. – Якщо взяти до уваги, що нижче Ізюма розташовані основні споживачі питної води, то це становить чималу загрозу населенню Харківської, Донецької та Луганської областей.
Погіршення якості питної води дослідник пояснює зростанням антропогенного навантаження на басейн Сіверського Дінця, зношеністю обладнання станцій очищення промислово-побутових стоків і несанкціонованими скидами забруднюючих речовин.

Що ж робити в такій ситуації харків’янам, як убезпечити себе? У побуті за допомогою звичайного кип’ятіння можна знизити й довести до нормативного рівня вміст у питній воді солей жорсткості і фосфатів, а от зменшити таким чином вміст нітратів неможливо. Найбільш дієвим, на думку експерта, є застосування побутових 5-ступеневих фільтрів питної води, основний принцип роботи яких – застосування процесу зворотного осмосу.

Юлія Шматченко, повний матеріал читайте у газеті "Слобідський край" № 66-67 від 06.06.2015

За матеріалами:СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ