Харківські волонтери розповіли про роботу у хоспісі (ФОТО)

09.12.2013 10:38 Суспільство
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова
У Харкові відбувся перший зліт волонтерів.

З нагоди Міжнародного дня волонтерів, який відзначають 5 грудня, у Харкові влаштували перший обласний зліт волонтерів. 7 грудня у кінотеатрі “Боммер” зібралися представники різних громадських організацій, які поділилися своїм досвідом доброчинства. З вітальним словом до учасників звернулася директор Департаменту масових комунікацій Харківської облдержаміністрації Вікторія Маренич.


- Ми знаємо, на якому рівні знаходиться волонтерський рух в Харкові. Нехай перший обласний зліт волонтерів буде відправною точкою в тій величезній роботі, яку нам належить виконати. Мені дуже хочеться, щоб сьогодні кожен присутній укорінився в тій думці, що ми велика слобожанська родина, щоб зрозумів, що коли ми робимо щось на своєму місці, віддаючи частинку свого серця, то натомість отримуємо набагато більше, - сказала Вікторія Маренич.


Такої ж думки і самі волонтери, які ділилися власним досвідом із колегами. Про свою діяльність розповіли учасники проекту “Ера милосердя” громадської організації “Соціальний всесвіт”, які допомагають людям у хоспісах. Перед тим, як прийти до людини, що мешкає у такому закладі, кожен волонтер пройшов необхідний курс навчання. Адже з людьми, що живуть у хоспісі, треба бути особливо чуйними та уважними. Юні студенти медичного вишу зізналися: спочатку думали, що волонтер у хоспісі просто виконує якусь фізичну роботу, Та, виявилося, що їхнє завдання набагато складніше і благородніше.

Волонтер, який приходить у хоспіс, повинен розуміти, що людині, у якої волею долі немає родичів і близьких, потрібна звичайна увага. І саме волонтери дарують цю увагу, спілкування, частинку свого душевного тепла. Бачачи, як страждають від фізичного та душевного болю хворі люди, волонтери уміють відволікти, розважити та подарувати свою любов. Доброчинці зізналися, що часто їм самим важко справитися із сумом та душевними тривогами. Тому ходять до хоспісу не менше ніж по двоє, а після візитів влаштовують тренінги.

Заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан розповіла про випадок, який стався у хоспісі в Харкові. Волонтери зайшли в палату до однієї жінки. Вона не реагувала ні на які звертання гостей.


- Але коли волонтери запитали у жінки, чи не заважають вони їй, чи, хоче вона, щоб вони пішли, жінка відповіла: “Не йдіть, постійте. Ви такі красиві. Я буду на вас дивитися”, - згадала Світлана Горбунова-Рубан.

Доброчинці, які не встигли розповісти про свою діяльність, проявили креативність і кмітливість під час цікавого тренінгу, який запропонували волонтерам організатори. Гості поділилися на 10 команд, кожна з яких придумала свій девіз та намалювала емблему.

А вже у кінці зльоту учасники прийняли рішення створити обласну громадську організацію волонтерів «Я — волонтер». Туди за бажанням можуть вступити всі доброчинці Харківської області. Вони щорічно проводитимуть ярмарок волонтерських проектів та конкурс соціальної реклами до Дня волонтера.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта