Харківських терапевтів на сімейних лікарів перевчати фактично не треба — Шурма

14.06.2013 08:37 Суспільство
http://www.abc-gid.ru http://www.abc-gid.ru
За національним планом, в Україні до 2020 року не залишиться педіатрів і терапевтів — усіх їх планують перевчити на сімейних лікарів.

Заступник голови ХОДА з соціальних питань Ігор Шурма вважає, що починати виховувати сімейного лікаря треба ще в університеті.

- Ми зараз ліквідуємо наслідки навчання, коли у вишах був лікувальний факультет і педіатричний. До четвертого курсу всі отримували однакові знання, а пізніше розділялися. Тому потім на практиці виходило, що терапевт не знав, як оглядати дітей, і навпаки педіатр не знав, що робити з дорослим пацієнтом, - каже Ігор Шурма. - Сімейний лікар — це два в одному.

За словами заступника губернатора, ті, хто працює в лікарській амбулаторії і має досвід 20 років, по суті й були сімейними лікарями, їм потрібний тільки статус, підтверджений документом.

Також Ігор Шурма пояснив, що відправити на курси терапевта і видати йому довідку про те, що він тепер — сімейний лікар. Значно складніше змінитися ставлення самого медика до своєї нової професії і сприйняття сімейного лікаря пацієнтами.

- Сімейним лікарем треба бути по духу, - каже Ігор Шурма. - Фактично перевчати нікого не треба. Суть у тому, щоб людина, яка йде на цю посаду, зрозуміла, що філософія сімейного лікаря інакша, ніж у дільничого лікаря чи педіатра. Це складний процес, про результат якого можна буде говорити через 5-10 років.

Юлія Горобець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта