Харків'ян попередили про небезпечну хворобу, що спалахнула в одній з областей

28.09.2015 09:59 Суспільство
Фото: workout.com Фото: workout.com
Ситуація з трихінельозу за останні 5 років в Україні ускладнилась.

За повідомленням ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України» на території Миколаївської області з 26 червня по 7 липня 2015 року було зареєстровано спалах трихінельозу. Захворіло 4 особи в одній родині, які вживали в їжу уражену свинину.

Трихінельоз – тяжке паразитарне захворювання людей та тварин, яке пов’язане з паразитуванням в їх організмі трихінел.

Ситуація з трихінельозу за останні 5 років в Україні ускладнилась, про що свідчить збільшення випадків захворювання серед людей у 2,7 раза, порівняно з попереднім п'ятиріччям, поява нових осередків інвазії у 5-ти областях (Київській, Херсонській, Чернівецькій, Миколаївській, Чернігівській), де реєструвалися спорадичні випадки та спалахи як серед тварин, так і людей.

Всього за період 2011-2014 років зареєстровано 19 випадків трихінельозу серед людей. У Харківській області з 2007 року випадки трихінельозу серед тварин та людей не реєструвались.
Збудником є дрібна нематода. Паразитують трихінели в організмі свиней, вовків, лисиць, барсуків, куниць, ведмедів, диких кабанів, їжаків, мишей, щурів, хижих птахів.

Людина заражається при вживанні в їжу сирого чи недостатньо термічно обробленого м’яса домашніх або диких тварин. Тим, хто займається мисливством, не треба забувати про те, що не можна вживати в їжу м'ясо диких тварин без попередньої ветеринарної експертизи, це небезпечно для здоров’я, а інколи і життя, - повідомили у головному управлінні Дкржепідслужби в Харківській області. 

Довідка

Трихінели не гинуть при звичайній термічній обробці м’яса, його копченні, засолюванні чи заморожуванні, і щоб не заразитися трихінельозом, необхідно:
• вживати в їжу м’ясо диких та свійських тварин тільки після проведення ветеринарної експертизи;
• не купувати м'ясо та м’ясопродукти на стихійних ринках;
• знищувати залишки забою тварин, не допускати в згодовуванні домашніх тварин, особливо свиней, залишків м’яса диких тварин.

Роман Шупенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта