Хранитель свіжості. Який холодильник обрати?

22.05.2014 11:19 Суспільство
http://www.peredelka.tv/ http://www.peredelka.tv/
Чи знали ви, що система «No frost» шкодить продуктам, а напилення на дверцятах – рятує вашу їжу?

На які деталі треба звертати увагу, купуючи холодильник для дому, розбирався кореспондент «СК».

Вимагайте сертифікат

Останнім часом в Україну прийшла мода на холодильники із системою «No frost» (без інею). Ця технологія рятує господарок від необхідності розморожувати і мити холодильну й морозильну камери, адже в них не утвориться звична для традиційних холодильників «снігова шапка». Але з іншого боку, через постійну роботу вентиляторів, які ганяють повітря, що, власне, і не дають утворитися крижаній скоринці на стінках морозильної камери, повітря в ній зневоднюється, що призводить до швидкого висихання й пересихання заморожених продуктів.

– Щоб не допустити такого ефекту, продукти варто зберігати загорненими в поліетиленові пакети, спеціальну харчову плівку або в судках. Ті ж вентилятори є причиною й досить гучної роботи холодильника. Але з іншого боку, гучність роботи такого холодильника не дуже висока порівняно із пральною машиною або пилососом, – розповідає генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко.

Моделі холодильників із системою «No frost» обладнані камерами з «нульовою» зоною для продуктів, які не потрібно заморожувати. У морозильній камері такого холодильника можна виставити температурний режим –32 ºС, у той час як у традиційних холодильниках найнижча температура –18 ºС. Ця перевага відчувається при заморожуванні свіжих фруктів, які зберігають природний смак і не втрачають вітаміни. Ще одна особливість – можливість установки різних температур для різних полиць.

Серед ноу-хау останніх років є й такі, на які покупці не завжди звертають увагу. Наприклад, використання на дверцятах і стінках холодильника покриття, що містить іони срібла. Це допомагає довше зберігати свіжість продуктів і рятує від неприємного запаху, тому що срібло гальмує швидкий розвиток бактерій.

– Інформація про країну-виробника, як правило, зазначається на самому приладі. Якщо ж у вас виникли якісь сумніви щодо цього, вимагайте у продавця сертифікат відповідності. Там завжди чітко вказується завод-виробник кожної моделі і його адреса, – рекомендує Володимир Величко.

Рефрижератор для тропіків?

Вибираючи холодильник, також рекомендується звертати увагу на його кліматичний клас. У кожного устаткування виробником визначаються умови експлуатації, зокрема, температура навколишнього середовища, за якої холодильник повинен працювати й працюватиме нормально. Стандарти передбачають чотири кліматичні класи з умовними позначками латинськими буквами:

N – помірний: холодильник цього кліматичного класу призначений для роботи при температурі навколишнього середовища від +16 °С до +32 °С;
SN – розширений помірний: холодильник цього кліматичного класу призначений для роботи при температурі навколишнього середовища від +10 °С до +32 °С;
ST – субтропічний: холодильник цього кліматичного класу призначений для роботи при температурі навколишнього середовища від +18 °С до +38 °С;
T – тропічний: холодильник призначений для роботи при температурі навколишнього середовища від +18 °С до +43 °С.

Залежно від функцій, що виконують, холодильні прилади поділяються на групи складності – від 0 до 5. Морозильники належать до першої групи складності, морозильник зі спеціальним пристроєм для розморожування – до нульової групи. Зберігання охолоджених продуктів можливе в кожній із груп. Зберігання заморожених продуктів при температурі –6 ºС можливе лише в четвертій групі, при температурі –12 ºС – у третій і четвертій групах, при –18 ºС – у нульовій, першій і другій групах. Розморожування продуктів спеціальним пристроєм передбачене в холодильниках нульової групи, а автоматичне відтавання випаровувача камери для зберігання свіжих продуктів – у групах 0, 1, 2 і 5. Також у деяких групах холодильних приладів передбачено сигналізацію у разі будь-яких порушень, наприклад, світлова сигналізація про режим роботи в нульовій і першій групах, звукова сигналізація про порушення правил експлуатації – у нульовій групі.

Якщо вибило світло

З огляду на застарілі комунікації більшості житлових будинків, зношеність електропроводки й перевантаження електромережі від величезної кількості одночасно використовуваних побутових приладів, ще одним з моментів, на які варто звернути увагу, вибираючи холодильник, є наявність у нього системи регулювання перепадів напруги. Адже у випадку виникнення перепаду в мережі така система не дасть двигуну холодильника згоріти.

Варто також знати, що герметичність й ізоляція сучасних холодильників дозволяють досить довго зберігати потрібну температуру в камерах у випадку зникнення електрики. Якщо під час відключення електроенергії температура в морозилці піднімалася вище критичного для продуктів рівня, деякі моделі можуть інформувати про цей факт тривожним індикатором.

Одним з вирішальних аргументів при виборі тієї чи іншої моделі холодильника (як, утім, і інших побутових електроприладів) для багатьох з нас є його економічність щодо споживання електроенергії. Цю інформацію можна довідатися з енергетичного паспорта приладу. На етикетці має бути вказано найменування моделі, клас енергоспоживання, теоретична витрата енергії за рік, корисні обсяги морозильної та холодильної камер, можливості морозильної камери, за бажанням виробника, – рівень шуму.

– У європейських країнах етикетку енергоспоживання було введено більше 10 років тому для того, щоб покупці мали можливість з першого погляду розпізнавати, яка техніка їм пропонується, – розповідає Володимир Величко. – За рівнем ефективності енергоспоживання прилади поділяються на класи від А (найбільш економічний) до G (з високим енергоспоживанням). За цей час така класифікація стала звичною і для нас.

Розвиток технологій не стоїть на місці й новіші моделі побутової електротехніки споживають усе менше й менше енергії. При цьому вони належать до того ж класу А, що й уже застарілі, менш економічні, моделі. Адже існуюча класифікація обмежена. Тому виникла необхідність для розширення класу А на: А+, А++ й А+++. Найбільш економічні прилади споживач може пізнати по трьох плюсах.

Кіра Малєжик, матеріал з газети "Слобідський край" №60 від 20.05.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта