Хто має право на безкоштовне щеплення від грипу та запаси ліків по області

10.11.2014 15:39 Суспільство
У першу чергу Всесвітня організація здоров’я рекомендує проводити вакцинацію у 75 % осіб, які входять до груп ризику, – тих, хто за родом своєї діяльності найбільше контактує з іншими людьми, а також тими, хто має слабке здоров’я.

Це медичні працівники, люди з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, старші за 60 років, мешканці геріатричних пансіонатів і закладів системи постійного догляду, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів тощо. Утім, навіть для таких людей вакцинація не проводиться за державний кошт.

– За бюджетні кошти придбати цю вакцину неможливо, тому що її не внесено до відповідних розпорядчих документів. Тому ми вимушені залучати позабюджетні кошти, кошти меценатів, – пояснює директор Департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан. – Перед медичною галуззю Харківщини взагалі зараз постала дуже серйозна проблема з фінансуванням. Крім звичайної нестачі коштів, на медичний бюджет додалося ще навантаження за рахунок вимушених переселенців із зони АТО. За медичною допомогою звернулися вже 38 тис. осіб, і на допомогу їм було витрачено понад 15 млн грн.

Проте, на сьогодні питання забезпечення вакциною від грипу вже вирішено для всього персоналу приймальних відділень обласних інфекційних лікарень. Це 124 співробітники. Кошти на їх щеплення виділила Харківська обласна профспілка медичних працівників.
Якщо ж профілактика не допомогла, і ви все ж таки захворіли, то не впадайте у відчай. Медикаментів для лікування в області вдосталь.

Олександр Галацан розповів, що зараз КЗОЗ «Обласна клінічна інфекційна лікарня» створила незнижуваний запас лікарських засобів, противірусних препаратів для надання невідкладної медичної допомоги хворим на грип. Запас постійно поповнюється. Медикаментів уже закуплено на суму близько 50 тис. грн. Крім того, усі аптеки області також забезпечено достатньою кількістю антибактеріальних, противірусних, протизапальних і жарознижувальних засобів, імуномодуляторів і засобів захисту.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №131 від 01.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта