Кількість хворих на гепатит у Харкові збільшується. Медики списують на неякісну воду

22.12.2014 09:47 Суспільство
http://muzvolga.livejournal.com/ http://muzvolga.livejournal.com/
Рівень захворюваності на вірусний гепатит А цього року виріс у Харківській області у 4,4 раза.

Причиною спалаху хвороби може бути неякісна питна вода, зокрема водопровідна. Про це у ході комісії з надзвичайних ситуацій розповіла заступник начальника ГУ Держсанепідслужби в Харківській області Тетяна Тонкошкур.

За дев'ять місяців 2014 року з об'єктів централізованого водопостачання області було відібрано і досліджено за санітарно-хімічними показниками більше 8 тис. проб води. Перевищення нормативів працівники санепідемслужби виявили у 12,4 % випадків - за аналогічний період минулого року таких випадків було більше 15 %. Результати дослідження показали, що найбільше проблем з питною водою на сьогодні у Сахновщинському, Близнюківському, Лозівському, Борівському і Золочівському районах.

- У питній воді з комунальних водогонів в адміністративних районах області встановлено перевищення нормативних вимог: по каламутності - у 4,6 раза, вмісту заліза - 4,5 раза, сульфатів - 2,3 раза, аміаку - 2 рази, - розповіла заступник начальника ГУ Держсанепідслужби в Харківській області Тетяна Тонкошкур.

Не набагато краще йдуть справи з якістю води у сільській місцевості. Для дослідження цього року було взято більше 11 тис. проб питної води. У 3,1 % випадків вода не відповідала стандартам якості. Так, у питній воді з сільських водогонів виявилися перевищення вимог по вмісту заліза - у 3,6 раза, сульфатів - 3,5 раза, нітратів - 2,3 раза, хлоридів - 2 рази і  загальної жорсткості - 2,3 раза.

- Аналіз санітарно-епідемічної ситуації, яка склалася на території області, свідчить, що вживання питної води, як з централізованих, так і не з централізованих джерел водопостачання, стає фактором ризику для здоров'я населення, - сказала санепідеміолог. - Мікробне і вірусне забруднення питної води навіть може стати причиною спалаху вірусного гепатиту А. До речі, цього року рівень захворюваності в області на вірусний гепатит А виріс у 4,4 раза.

Тетяна Тонкошкур додала, що неякісна вода також може стати причиною сечокам'яної та жовчнокам'яної хвороби, серцево-судинних і хвороб шлунково-кишкового тракту.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта