Кліщова інфекція загрожує жителям Харківщини

11.08.2015 10:48 Суспільство
Фото:khersonci.com.ua Фото:khersonci.com.ua
Епідемічна ситуація у місті Харкові щодо кліщового борреліозу, або хвороби Лайма, за 7 місяців 2015 року в місті погіршилась.

Епідемічна ситуація у місті Харкові щодо кліщового борреліозу, або хвороби Лайма, за 7 місяців 2015 року в місті погіршилась, відмічається ріст захворюваності в 3,5 раза (64 випадки проти 18 у 2014 році). Питома вага дітей до 18 років 18,7 % від загального числа, що в 3 рази більше аналогічного періоду 2014 року (12 випадків проти 4), - повідомляє сайт Держсанепідслужби.

Для довідки: кліщовий борреліоз, або хвороба Лайма, - інфекційне захворювання, що передається кліщами, які інфіковані Borrelia burgdorferi, із сімейства Spirochetaceae. Це єдиний вид боррелії, патогенний для людини, і широко поширений в помірному кліматичному поясі.          
Зараження відбувається при укусі інфікованим кліщем. Боррелії зі слиною кліща потрапляють в шкіру і протягом декількох днів розмножуються, після чого вони поширюються на інші ділянки шкіри і внутрішні органи (серце, головний мозок, суглоби та ін.).
Від укусу до виникнення перших симптомів проходить в середньому 2 тижні, характерною ознакою початку захворювання є почервоніння шкіри на місці укусу. 

Профілактика хвороби Лайма:
- Основні способи доступної профілактики хвороби спрямовані на те, щоб зменшити ризик присмоктування кліща. Вони включають користування репелентами, носіння одягу, що максимально закриває поверхню тіла, часті огляди тіла й одягу для своєчасного виявлення кліщів при перебуванні в лісі, за містом і на садовій ділянці. 
- Після перебування в лісі важливо оглянути себе і дітей на предмет присмоктування кліща, якого слід видалити якомога швидше. Для визначення інфікування кліща необхідно зберегти його живим. Дослідження проводить лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України». 
- Порадьтеся з лікарем про необхідність профілактики хвороб, що передаються кліщем. Навіть якщо немає ніяких симптомів. рекомендується досліджувати кров на антитіла до збудника хвороби Лайма через 3-4 тижні після присмоктування кліща. 
- При появі почервоніння в місці його укусу відвідування лікаря обов'язково – пам'ятайте, що при правильному лікуванні більшість хворих одужують.

Роман Шупенко

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта