Купання на Хрещення: від морозу врятують віра та стрес

18.01.2013 07:00 Суспільство
http://futubra.com http://futubra.com
Традиційне хрещенське купання може не те що не оздоровити, а й серйозно нашкодити вашому організму, якщо ви... не вірите у святість цього ритуалу.

Саме завдяки вірі щороку після січневого занурення в ополонку люди не застуджуються. І в медиків цьому феномену є цілком логічне пояснення.

Занурення в ополонку на Хрещення для більшості людей – дуже важлива подія. А тому, як пояснює лікар-терапевт Роман Литвинов, у момент купання нервова система цих людей доволі збуджена, що й рятує купальників від подальших хвороб.

– Людина перебуває у високоадреналіновому стані і це саме по собі є фактором, який її захищає від переохолодження, – каже Роман Литвинов. – Є чудовий вислів: «Неможливо застудитися в улюбленому костюмі». За доведення цієї думки можемо взяти молодят, які взимку на весільній фотосесії бігають по снігу в самих туфлях і більшість із них після такого променаду не хворіє. Це тому, що у них достатньо активно працює серцево-судинна система, імунітет, виробляється значно більше захисних клітин, і тому такого роду переохолодження минає без наслідків. Просто це робиться з вірою в душі.

Те ж саме, за словами лікаря, стосується і хрещенських купальників. Ті, хто занурюється не заради забави або не просто за компанію, а дійсно з релігійних міркувань, як правило, і після залишаються здоровими. Їх захищає впевненість у тому, що пірнання у крижану воду – це благо.

– Я б рекомендував купатися в ополонці тільки тим, хто дійсно в це вірить. Наприклад, людям, які дотримувалися різдвяного посту – вони очистилися від шлаків, а це також підсилює імунітет, і відповідно – організм працює активніше, – пояснює Роман Литвинов.

Що ж до суто медичних порад, то наш експерт нагадує основні правила: швидко зануритися, вийти й добре розтертися, а після цього – в тепло. І головне – це не зловживати алкоголем ані до, ані після занурення в ополонку. Адже, за словами Романа Литвинова, до лікарів після Хрещенського купання зазвичай звертаються саме ті, хто «зігрівався» міцними напоями.

А щоб уже напевне не застудитися в крижаній воді, треба заздалегідь підготуватися до занурення. І не за тиждень або місяць, а як мінімум за півроку.

– Якщо людина потроху загартовується, то це найкращий варіант. І не тільки обливається холодною водою, а й додає до цього фізичні навантаження, – каже Роман Литвинов. – Приблизно півроку треба присвятити загартовуванню, щоб потім уже достатньо легко пірнути.

Також не останню роль відіграє імунітет. Навіть якщо людина взагалі ніколи не загартовувалася і не займалася спортом, вона може генетично мати сильний імунітет або просто не робити нічого, що б могло нашкодити її здоров’ю.

– Не можу сказати, що після купання на Хрещення до мене звертається більше пацієнтів, – каже терапевт. – Судячи з усього, справа дійсно в тому, що людина знаходиться у високоадреналіновому стані і цей стан його захищає. Наприклад, серед тих, хто провалився під лід рибалячи, куди більше захворілих, ніж серед тих, хто купався в ополонці на Хрещення. Адже перші відчули негативний стрес, а другі – позитивний.

Юлія ГОРОБЕЦЬ, матеріал з газети "Слобідський край" №8 від 17.01.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта