Купуйте правильно. Сири

16.12.2014 08:36 Суспільство
zakarpattya.net.ua zakarpattya.net.ua
Не знаєте, як правильно обрати сир? Тоді читайте прості пораді у нашому матеріалі.

Купуючи продукт не в упаковці, а «на вагу», зверніть увагу на його оточення: сир легко вбирає сторонні аромати, тому сусідство з копченостями й ковбасами, які сильно пахнуть, неприпустимо.

Твердий сир має бути сухим, без слідів білого нальоту. Якщо продукт занадто маслянистий або, навпаки, кришиться в руках, це ознака того, що в магазині він зберігався в неналежних умовах. Краї зрізу мають бути однорідними, не кришитися, але й не виділяти вологу. Незрілий сир має нерівномірне забарвлення на розрізі і «гумову» консистенцію. Якщо сир перезрілий, то він матиме надміру м’яку консистенцію, також може бути виділення жиру на зрізі.

Читайте також: СИР ІЗ «СЮРПРИЗОМ». ДИВІТЬСЯ, ЩО КУПУЄТЕ
                     ЕКСПЕРТИЗА ХАРКІВСЬКИХ ПЕЛЬМЕНІВ: ТІСТО В ПОРЯДКУ, У М'ЯСІ - КИШКОВІ ПАЛИЧКИ
                    ЯК ПОДОРОЖЧАЛО ЖИТТЯ ХАРКІВ'ЯН У ЛИСТОПАДІ. ОФІЦІЙНА СТАТИСТИКА

Про порушення технології виробництва можуть повідати й сирні дірочки. Їх наявність є обов’язковою для деяких сортів сиру, причому величина теж «гостується» (діаметр дірочок у «Голландському» сирі 3–5 мм, у «Швейцарському» – майже 1 см). Овальні, що за формою нагадують сльози, дірочки свідчать про порушення технології виробництва. А от у «Російському» сирі вічка хаотичні, але присутні обов’язково, їх відсутність означає, що вам намагаються підсунути інший сорт.

Якщо сир виготовлено із сухого відновленого молока, то при розрізанні він буде мастким – приміром, липнутиме до ножа. А нерівномірний, рваний малюнок або спучування можуть свідчити про розвиток бактерій групи кишкової палички.

Якщо зовні все гаразд і продавець пропонує скуштувати сир, не відмовляйтеся. Попросіть відрізати невеликий шматочок, але не дуже тонкий – «металевий» присмак від ножа може перебити аромат сиру. Перед тим, як спробувати сир на смак, понюхайте його. Свіжий якісний продукт пахне молоком. Якщо сир віддає аміаком («милом смердить»), значить його зберігали в неналежних умовах, купувати такий сир не варто. Свіжий продукт має бути ледь кислуватим. Допускається також гострий пікантний смак або невелика гіркуватість. Якщо ж на смак сир здається кислим або має яскраво виражений гіркий смак, то він зіпсований.

Коли він вдома
– Зберігати сир найкраще загорнутим у пергамент або харчову плівку з перфорацією, у спеціальній сирниці.
– Подаючи сир на стіл з холодильника, дайте йому постояти при кімнатній температурі 1–2 години. Тоді повніше розкриються його смак і аромат.
– Нарізати сир для сирної тарілки краще не тонкими пластинками, а кубиками або скибочками, так він довше зберігає свій смак.
Термін зберігання для нарізаних (або відрізаних) сирів один і той самий, і час зберігання в домашньому холодильнику теж слід враховувати. Тому не варто «затарюватися» цим продуктом заздалегідь, найкращим варіантом буде купування «сьогодні на сьогодні» чи «сьогодні на завтра».

Від 45 до 10 діб
Термін придатності нарізаного сиру: від –4 ºС до 0 ºС: під вакуумом – 45 діб, без вакууму – 20 діб; від 0 ºС до +8 ºС: під вакуумом – 15 діб, без вакууму – 10 діб.

Ольга Громова, матеріал з газети "Слобідський край" №143 від 29.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта