Лікарняні масово не виплачують на Харківщині. Профспілки лякають прокуратурою

23.10.2013 09:09 Суспільство
http://yak-prosto.com http://yak-prosto.com

Заборгованість по страховим виплатам Фонду соціального страхування в Харківській області досягла 43 млн грн. Про це «СК» повідомив Голова об'єднання профспілок Харківської області Анатолій Тесленко.

Ситуація з виплатою лікарняних погіршується з кожним днем. Головна причина - неналежне виконання Держаним казначейством своїх обов’язків з перерахування коштів Фондів соціального страхування, внаслідок чого мають місце тривалі і масові затримки виплат застрахованим особам.

- Станом на 14 жовтня сума заборгованості по  лікарняних складає 43 млн грн. У тому числі по оплаті лікарняних листків 37,7 млн грн. У часовому вимірі це 28 робочих днів, - повідомив Сергій Тесленко.

Він додав, що затримка у виплаті починається ще з несвоєчасного оформлення документів на підприємствах.

- Якщо працівник приніс лікарняний, на підприємстві повинна засідати робоча комісія по соціальному страхуванню. Складається відповідний протокол. Потім підприємство передає протокол у Фонд соціального страхування. Протягом 10 днів Фонд повинен перерахувати цю суму, але затримка викликана тим, що кошти йдуть через державне казначейство, -  розповів Голова ОПХО. - На жаль, також затримка починається вже на підприємстві, коли протоколи складаються один-два рази на тиждень. Тому вже є затримка. Потім виникає затримка при перерахуванні з казначейства на рівень дирекції фонду, а потім з дирекції - на рівень районів. Тому ми звернулися до Прем'єр-міністра під час засідання Кабміну.

Якщо заборгованість буде збільшуватися, Сергій Тесленко не виключає можливість звернення до органів прокуратури.

- Потрібен щоденний моніторинг ситуації і постійно інформувати сторони: владу, роботодавців та профспілки. Треба цю інформацію не приховувати від суспільства. І якщо не вирішується  питання, є крайня міра — звернення до прокуратури.

Він додав, що Об'єднання профспілок Харківської області, галузеві профспілки можуть надавати усіляку допомогу, юридичну консультацію. Якщо робітник захоче подати до суду, то він зможе звернутися за допомогою.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта