Лікування у Харківському обласному госпіталі: головлікар обіцяє європейський комфорт

05.11.2013 13:06 Суспільство
www.oblrada.kharkov.ua www.oblrada.kharkov.ua
За ліками не потрібно йти до аптеки, харчування – п’ять разів на день, відпочинок – у сучасних палатах.

Такі умови сьогодні створені в Харківському обласному госпіталі для інвалідів війни, де кожен ветеран з найвіддаленішого села області може отримати якісне лікування.

Головний лікар медзакладу Юрій Федченко під час прямої лінії «СК» розповів про особливості лікування ветеранів та як потрапити до госпіталю.

- Сьогодні в Харківській області більше 300 тисяч людей, які входять до категорії «діти війни». Вони мають можливість лікуватися в нас у разі наявності групи інвалідності та вільних місць у Госпіталі. Госпіталізацію організовано таким чином, що талони надаються медичним закладам районів області та міста Харкова, і за ними до нас направляються пацієнти. Хочу зазначити, що інваліди війни та учасники бойових дій можуть потрапити до Госпіталю позачергово.

– А що треба при собі мати і скільки грошей брати із собою?

– Ви знаєте, є така думка, що до медичних закладів приносять їжу з дому та купують ліки за власні кошти. На період лікування в Госпіталі всім хворим гарантовано безкоштовне обстеження, лікування та дієтичне харчування. Сьогодні ми діємо в рамках Постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2007 року «Про збільшення норм грошових витрат на харчування та медикаменти в лікувально-профілактичних закладах ветеранів війни», де прописано, що один ліжко-день на забезпечення ветеранів війни медикаментами фінансується на рівні 40 грн і харчування – на рівні 35 грн. Ціни на продукти харчування з 2007 року, звісно, виросли, але ми вкладаємося у цю суму та забезпечуємо наших пацієнтів повноцінним п’ятиразовим харчуванням. Щодо медикаментів – потреби у ліках у кожного з пацієнтів різні, тому якісь «хитрі» медичні препарати нам, можливо, і не під силу придбати, але усім необхідним люди забезпечені на 100 % із урахуванням індивідуального захворювання. Тобто, бігти зі списками ліків до аптеки немає необхідності. До речі, безкоштовно наші пацієнти отримують постільну білизну та навіть піжаму.

Довідка. Право госпіталізації до нашого медичного закладу реалізується відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Згідно з ним отримати допомогу в Госпіталі можуть як ветерани війни, так і особи, за пільгами прирівняні до них: члени сімей загиблих, в’язні концентраційних таборів, жертви нацистських переслідувань, удови померлих інвалідів війни, колишні політичні в’язні та репресовані, ліквідатори аварії на ЧАЕС, які мають статус інваліда війни та відповідне посвідчення. У цей перелік входить і категорія «діти війни», що є інвалідами.

Катерина Терещенко, матеріал з газети "Слобідський край" №132 від 05.11.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта