Малі пологові відділення закриють у Харківській області

02.08.2012 13:51 Суспільство
Протягом найближчих п'яти років у Харківській області створять 10 міжрайонних пологових відділень та 2 перинатальні центри.

Про це повідомила головний спеціаліст Головного управління охорони здоров'я ХОДА, акушер-гінеколог Людмила Гапонова.

Для цього закриють малопотужні (до 200 пологів на рік) акушерські відділення у декількох районах області. За словами Людмили Гапонової, закриття таких відділень обумовлене в першу чергу медично.

- Всі маленькі відділення не мають цілодобового поста акушера-ганеколога, неонатолога, анестезіолога. При такій кількості пологів на рік не передбачається стільки посад лікарів — спеціалістів. Тому Міністерство охорони здоров'я і розробило концепцію регіоналізації перинатальної допомоги для того, щоб не ризикувати: коли жінка потрапляє до відділення, де є акушерка і середній персонал, а лікаря треба викликати з дому.

Крім того, говорить акушер-гінеколог, середня вартість пологів по області для медичної установи складає 2523 гривні. А в малопотужних пологових відділеннях така вартість для медустанови збільшується до 8 тисяч гривень.

По проекту регіоналізації протягом найближчих 5 років в області створять 10 міжрайонних пологових відділень і 2 перинатальні центри ІІ рівня у госпітальних округах: у Вовчанську, Куп'янську, Чугуєві, Балаклії, Лозовій, Краснограді, Валках, Мерефі, Богодухові і Дергачах. Саме туди зможуть звертатися жінки з прилеглих районів, які не мають важкої екстрагенітальної патології.

Таким чином в області, як в цілому по Україні, створюється 3-рівнева система перинатальної допомоги. На першому рівні: жіночі консультації центральних районних лікарень і пологові відділення, які не мають цілодобового посту акушера-гінеколога, неонатолога і анестезіолога, а також міські пологові будинки, розраховані на приймання нормальних пологів. Заклади другого рівня передбачають наявність цілодобового поста акушера-ганеколога, неонатолога, анестезіолога, які готові надати допомогу при передчасних пологах. До третього рівня належать Харківський міський перинатальний центр, Регіональний перинатальний центр у складі Обласної клінічної лікарні і Обласний клінічний перинатальний центр. Вони надають висококваліфіковану допомогу жінкам при акушерській та екстрагенітальній патологіях.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта