Мультиварка. За якими характеристиками обрати

07.03.2014 08:57 Суспільство
http://marafet.net/ http://marafet.net/
Її зустріли насторожено, потім почали ставитися більш прихильно, а коли «розкуштували», вона побила всі рекорди з продажів дрібної побутової техніки.

Це нове кухонне диво – мультиварка. Розглянемо її поближче, помацаємо та спробуємо щось приготувати.

Визначаємося...

Щоб було не так лячно перед невідомим агрегатом, заспокоїмо: прабабуся мультиварки – звичайнісінька знайома всім скороварка. Принцип той самий: кришка, що щільно закривається, запобіжний клапан. Додалися тільки мікропроцесорний блок з пам’яттю на декілька програм, живиться каструлька тепер електрикою, та «зовнішність» її стала більш елегантною.

Перш ніж дозволити своїм очам розбігатися по полицях магазинів, треба більш-менш чітко окреслити свої вимоги щодо мультиварки та озброїтися хоча б дещицею бажаних її технічних характеристик.

Щонайперше – з об’ємом. Якщо ви в себе, улюбленого, один (або одна), – принаймні поки що, – варто обмежитися компактним приладом. Тоді йому не доведеться ганяти дарма повітря, та й місця займатиме обмаль. А от якщо родина – семеро до рота, один до роботи, то можна зацікавитися й об’ємом від 4,5 до 10 літрів. Тут ще треба знати про так звані загальний і корисний об’єми: якщо загальний визначено у п’ять літрів, то корисний буде набагато меншим, близько трьох (зайвий «накидають», щоб страва не збігала).

Наступний критерій – потужність. Звісно, чим вона більша, тим швидше «мультя» готуватиме їжу.

Для вас важливий бренд і ви краще у кільканадцятеро переплатите за нього, ніж дозволите собі мати на кухні витвір маловідомого виробника? Тоді вам до Moulinex або Panasonic, а там уже – обирати з наявного. Щоправда, обрати таки є з чого, бо ці моделі потужні, надійні, місткі та надуніверсальні.

Є більш бюджетні варіанти, хоч і не такі «накручені». Та добре розміркувавши, можливо, ви дійдете думки, що не все вам і потрібно (як от затятому холостяку функція «випічка»). Якщо фінансове становище не дозволяє віддати купу грошей за відомий бренд, – і не треба! Є й такі «бюджетні» моделі – хоча б Orion та Saturn, що навіть функціональніші від високовартісних.

Вибираємо...

Далі поглянемо уважніше на функції мультиварки та їх кількість. До речі, нехитре філологічне дослідження щодо такої частини назви як «мульти» (з латини це означає «багато»), підкаже нам, що йдеться про багатофункціональність диво-каструльки. Залежно від її складності та виробника набір виконуваних операцій може бути різним. Стандартні режими: варіння, тушкування, парові страви, випікання, а далі – варіації, від 8–12 й аж до 55. Інформацію стосовно процесу приготування можна спостерігати на дисплеї.

Обмірковуючи свій вибір, краще віддати перевагу моделям з таймером. Приємна нібито дрібничка може добре прислужитися вам, коли захочете, щоб саме до вашого повернення з роботи була готова гаряча вечеря. Або ж «зарядити» мультикаструльку з вечора, а коли розплющите очі – сніданок уже готовий. Ну, хіба що на скатертину-самобранку страви доведеться поставити самому. А якщо раптом запізнитеся до призначеного часу – «розумний» прилад зберігатиме тепло щонайменше три години (тут уже діє функція «підігрів»), і на вас все одно чекатиме гаряча страва.
Деякі моделі комплектуються, окрім основної чаші, ще паровим кошиком, отже, можна вбити відразу двох зайців: одночасно готувати, скажімо, і м’ясо, і овочевий гарнір.

До речі, щодо чаші. Вони бувають різні: з керамічним покриттям, з антипригарним (тефлоновим) покриттям та нержавіючі. Усі вони мають і переваги, і недоліки.

Скажімо, керамічне покриття вважається найчистішим екологічно, отже, безпечним для здоров’я, стійким до пошкоджень і подряпин. Та якщо вже щось там відкололося, готувати в чаші вже не можна. Тефлонове покриття менш стійке до подряпин, тому слід користуватися лише дерев’яними та пластмасовими приборами. Бо подряпаєш – викидай. А ще тефлонову чашу не можна мити в посудомийній машині. Чаша з нержавійки більш зносостійка, та через низьку теплопровідність не дуже годиться для випікання, а ще може вивести з ладу датчик перегрівання. Бувають чаші й з невеличкими ручками, як у каструльки, що додає їм більшої зручності.

Купуємо...

Перш ніж попрямувати до каси, не забудьте перевірити, чи комплектується вподобаний вами мультиагрегат книжечкою рецептів. Здається, хіба це проблема в нашу добу Інтернету? Та виявляється, що рецепти, які годяться для приладу одного виробника, зовсім не підходять для іншого. І ще маленька хитрість: хочете більшої зручності в догляді за своїм новим придбанням – віддайте перевагу знімним кришці та клапану, тоді не доведеться вивертатися, миючи «машинку» під краном.

Не зайвим буде також поцікавитися, чи не проблема придбати до вашої мультиварки запасні чаші (на випадок, якщо основна зіпсується). Добре було б подбати про два-три комплекти гумових кілець під кришку. Навіщо? Виявляється, вони добре всотують запахи, тому якщо, скажімо, після м’яса з тією ж гумкою готувати молочне, воно може трохи відганяти попереднім продуктом.

Готуємо!

Ви принесли кухонне монстреня додому. Що далі? Усе залежить від того, який ви куховар. Якщо ніякий – немає нічого простішого, ніж закласти до чаші відразу всі продукти за рецептом і натиснути потрібний режим приготування. «Розумна каструлька» все зробить сама, ще й просигналізує вам, мовляв, страва на столі. Хіба що «Смачного!» не побажає. Та хто зна, можливо, згодом буде й така функція.

Тетяна Матвієнко, матеріал з газети "Слобідський край" №26 від 01.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта