На рідкісну гемофілію у Харкові та області хворіють 66 дорослих і 35 дітей

14.04.2015 11:00 Суспільство
www.lastrada.org.ua www.lastrada.org.ua
Хворі на гемофілію доживають до 25 років.

17 квітня 2014 року в усьому світі відзначається Всесвітній день гемофілії.

За даними реєстру хворих на гемофілію, у Харківській області на обліку гематологів знаходяться 66 дорослих і 35 дітей, повідомляє прес-служба Харківського обласного центру здоров'я.

Організацією надання допомоги таким хворим займаються лікарі-гематологи. Спеціалізована медична допомога надається в стаціонарних гематологічних відділеннях Харківського обласного клінічного онкологічного центру (дорослим) і Харківській міській дитячій клінічній лікарні № 16 (дітям).

На 1 квітня 2015 на диспансерному обліку в дитячому гематологічному Центрі на базі КЗОЗ ХМДКЛ № 16 знаходиться 35 хворих на гемофілію дітей.

Всі вони отримують медпрепарати на ургентну допомогу, придбані за Державною програмою «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» по Загальнодержавній програмі «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року і Міський програмі «Інновації в пріоритетних напрямках розвитку галузі охорони здоров'я м. Харкова на 2011-2015 рр».

За даними ВООЗ, кількість хворих на гемофілію в світі складає близько 350 тисяч чоловік. За даними реєстру дітей, хворих спадковими коагулопатіями на 1 січня 2013 в Україні на диспансерному обліку перебувало 652 дитини з різними формами прояву патології.

Гемофілія - це рідкісне спадкове захворювання, пов'язане з порушенням згортання крові, яка проявляється підвищеною кровоточивістю і важкими масивними кровотечами різної локалізації. Виділяють вроджені (частіше) і набуті форми гемофілії, причому останні розвиваються як наслідок аутоімунних і мієлопроліферативних захворювань.
Середня тривалість життя хворого на гемофілію становить 25 років, а при адекватному лікуванні не відрізняється від такої у здорової людини.

Радикальних ліків від гемофілії поки ще не існує, однак при відповідному лікуванні хворі здатні вести нормальний спосіб життя.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта