На що слід звернути увагу, купуючи морозиво. Коментар експерта

29.07.2014 10:08 Суспільство
http://russian.cri.cn/ http://russian.cri.cn/
В Україні діють три національні стандарти на морозиво: ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір.

 Загальні технічні умови»; ДСТУ 4734:2007 «Морозиво плодово-ягідне, ароматичне; щербет, лід. Загальні технічні умови»; ДСТУ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сировини. Загальні технічні умови».

Щоб вижити в конкурентній боротьбі, виробники йдуть на все задля здешевлення продукції. На першому плані під час виробництва якість ласощів переходить на другий план, а на першому з’являється зовнішній вигляд пакування, його оригінальне оформлення, продовження строку придатності. А продукти зі збільшеним строком зберігання, як правило, «нафаршировані» сильнодіючими консервантами, які є небезпечними для здоров'я і дорослих, і дітей.

Читайте також: ЯКЩО ВИ ДУМАЄТЕ, ЩО ЗАХВОРІЛИ НА РАК. ДЕ ПЕРЕВІРИТИСЬ У ХАРКОВІ

Морозиво – пломбір, вершкове, молочне – може так називатися лише в тому випадку, коли воно виготовлено без застосування рослинних жирів. Але сучасні технології усе далі відходять від класичної рецептури виробництва морозива, що дозволяє випускати ці ласощі без молока й продуктів його переробки. Для комбінованого морозива, що не є молочним продуктом, дозволено використовувати штучні барвники, ароматизатор, стабілізатори, але з дотриманням певних умов, а саме: допустимих норм їхнього вмісту й нанесенням достовірних даних на етикетку про склад продукту. Це потрібно для того, щоб споживач мав можливість свідомо й компетентно вибрати продукт до його придбання.

Зараз велику кількість морозива виготовляють із додаванням твердих рослинних жирів, найчастіше – кокосового й пальмового. При цьому виробники часто навмисно «спантеличують» споживача, розміщуючи на етикетці написи «Справжній пломбір», «Вершкове», хоча в складі дрібним шрифтом вказується про вміст рослинних жирів.
Особливо пильним потрібно бути, обираючи морозиво з додаванням натурального соку. Це не обов'язково буде саме той сік, що зазначений на пакуванні, у тому числі й у назві. Так, наприклад, апельсиновий може замінюватися яблучним, але, завдяки барвникам й ароматизаторам, отримувати смак і запах цитрусових.

Аби придбане морозиво не стало причиною інтоксикації й у майбутньому не призвело до інших проблем, директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко радить дотримуватися рекомендацій:

- не купувати підталі вироби з нещільною консистенцією;
- не вживати деформовану продукцію зі слідами кристалізації й шматочками льоду. Це свідчить про те, що морозиво неодноразово заморожували й розморожували;
- вибирати товар, що зберігається в морозильній камері, а не на відкритому повітрі;
- уникати продукції занадто яскравого кольору, особливо жовтого і рожевого;
- звертати увагу на термін придатності.

Також запорукою якості продукту є місце покупки. В жодному разі не можна купувати харчові продукти в місцях, не визначених законодавчо: на стихійних ринках, без будь-яких документів про якість. Купувати краще в спеціалізованих магазинах або відділах супермаркетів, де можна отримати сертифікат або інший документ, що підтверджує безпеку і якість продукту.

Визначити якість продукту лише за зовнішніми ознаками важко, тому уважно читайте інформацію про його склад.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта