Народні ліки від усього: хрін і редька. Рецепти

09.12.2014 09:38 Суспільство
med2c.ru med2c.ru
Сучасні лікарські засоби «вийшли з народу», тобто, ґрунтуються на речовинах, які містяться у «знахарських травках». Тож чому б не скористатися досвідом пращурів?

Лікуємося хріном і редькою.

Сім недуг зцілить

У народі цю рослину називають козацьким прострілом, бо тільки справжній козак міг з’їсти доброго міцного хрону, який «стріляє у саму маківку», і витримати цей простріл. Але водночас і приказка є: «Не поїв хрону зранку – ніби й не мав сніданку». Це тому, що рослина має безліч цілющих властивостей і, безсумнівно, корисна для здоров’я.
Сучасна традиційна (наукова) медицина визнає, що хрін покращує травлення, сприяє виділенню жовчі, успішно бореться зі стафілококовими інфекціями. Фітотерапевти радять використовувати ці городні ліки як профілактичний засіб під час епідемії грипу та для лікування застарілих гнійних ран, ангін, стоматитів, фарингітів тощо.

Корінь хрону – натуральний антибіотик і сильне сечогінне. Ліки з нього мають антибактеріальну, антивірусну, протигрибкову дію, знищують мікроорганізми й запобігають інфекціям. Хрін містить зокрема глікозид синигрин (саме через нього ми плачемо, натираючи корішок), флавоноїди, ензими, вітаміни – передусім вітамін С (у хроні його уп’ятеро більше, ніж у лимоні), Е, провітамін А, групи В. А ще – багато мінералів: магній, кальцій, залізо, фосфор, натрій, трохи сірки. Завдяки цьому він запобігає анемії та зміцнює імунітет і, звичайно ж, стимулює апетит, поліпшує роботу шлунка (підсилює виділення травних соків), зміцнює печінку.

Сік і настій хрону підвищують кислотність шлункового соку, тому їх можна рекомендувати хворим на гастрит з нормальною або зниженою кислотністю. Листя хрону можна прикладати до хворого місця при радикулітах, ішіасі й невралгії, а також використовувати як пластир при ударах або як припарок при запальних ущільненнях у ділянці печінки та селезінки. Подрібнений корінь вживають як зовнішній знеболюючий і протизапальний засіб.

Вона таки солодша

“Редьці до хрону нічого рівнятися” - хоча так і кажуть, але за цілющими властивостями редька не поступається своєму гіркому «побратиму». Редька багата на цукри, білки, різні мінеральні солі, вітаміни С і В1. У ній багато солей калію, які добре підживлюють серцевий м’яз. Терті коренеплоди і сік мають бактерицидну дію, а подрібнене насіння сприяє загоєнню гнійних виразок і ран. Пекучий смак у редьці обумовлений наявністю в ній глюкозидів і специфічних ароматичних ефірних масел, які захищають від вірусів і можуть розчиняти камені в нирках. Чим гостріший смак, тим більше фітонцидів у коренеплоді (таким чином, чорна редька більш цілюща, ніж біла, адже на смак вона гостріша).
Народна медицина з давніх давен використовувала сік редьки для лікування ревматизму, подагри, невритів, радикулітів, кашлю. Її соком зміцнювали волосся, а розбавлений водою сік використовувався як жовчогінний засіб.

Зважте ризики

Перш ніж починати лікування будь-якими (і народними теж) засобами, обов’язково необхідно порадитися з лікарем, адже організм у кожного індивідуальний. Але існують і беззаперечні протипоказання, про які слід пам’ятати.
Хрін категорично заборонено вживати за наявності гастриту й підвищеної кислотності, при виразках шлунка, гепатитах, нефриті, уретритах.
Гостра редька протипоказана при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, при патології нирок і підшлункової залози, а також при деяких порушеннях роботи серцево-судинної системи і вагітності.

Народні рецепти

Недокрів’я. Сирі коренеплоди редьки, моркви й буряка натерти на дрібній тертці, змішати в рівних кількостях, віджати сік, злити в глиняну ємність і на 2–3 години поставити в попередньо протоплену піч або духовку. Приймати по 1 ст. л. тричі на день за 15–20 хвилин до їди. Курс лікування – 2–3 місяці.

Застуда. Проти неї можна використовувати декілька засобів.
1. Вирізати поглиблення в редьці, наповнити медом і накрити зверху «кришечкою» з редьки, настояти 4 години в теплому місці, отриманий сік злити. Приймати по 1 ст. л. (дітям – по 1 ч. л.) тричі на день.

2. Нарізати сиру редьку тонкими скибочками (6–8 шт.), Посипати кожну скибочку цукром-піском. Солодкий сік, який утвориться, приймати по 1 ст. л. щогодини. Виліковує найважчий кашель у дітей дуже швидко.
3. Для холодних інгаляцій натирають редьку і 30 хвилин тримають її в закритій банці, а потім починають денний «курс» – 6–8 разів на день декілька хвилин глибоко дихають над відкритою банкою.

Кашель. Натерти редьку середніх розмірів і вичавити сік через марлю (0,5 чашки). Полотняний рушник просочити теплою соняшниковою олією, потім намочити в соку редьки, злегка віджати й обгорнути груди, боки, спину (крім ділянки серця). Накласти зверху вощений папір, ще один рушник і вовняну хустку. Компрес тримати 30–60 хвилин, до появи поту на лобі. Знявши компрес, обтерти тіло спочатку вологим, а потім сухим рушником.

Біль у вухах. Редьку вишкрябати ізсередини, у цю «чашку» налити олії. За допомоги шумівки потримати цей «посуд» на вогні, довівши олію до кипіння, а потім охолодити. Змочувати в ньому турундочки й закладати у вуха.

Нирково-кам’яна і сечокам’яна хвороба. 1 ст. л. насіння заливають 200 мл гарячої води, настоюють на слабкому вогні протягом 30 хвилин, проціджують і п’ють по 2 ст. л. тричі на день.

Гематоми. Процес розсмоктування прискориться, якщо прикладати до них компреси із сумішшю кашки редьки й меду.

Діатез у дитини. Додавати сік редьки з медом (1:1) до питва, починаючи з 1 краплі з подальшим збільшенням. Давати за 20 хвилин до їди тричі на день. Далі дозу соку збільшувати до 1 ст. л. в день.

Народні рецепти

Анемія. 2 ст. л. подрібненого хрону залити водою (0,5 л) і проварити на малому вогні 10 хвилин. Процідити і приймати по 0,5 склянки тричі на день за 15 хвилин до їди.
Хвороба Боткіна. 1 кг коренів хрону протерти, залити 3 л окропу, настояти добу під кришкою і приймати по 0,5 склянки тричі на добу перед їдою. Курс лікування – тиждень.
Радикуліт і остеохондроз. Однакову кількість яблук і хрону натерти, перемішати і прикладати до хворого місця на 20 хвилин. Допомагає також при подагрі, ревматизмі, невралгіях і артритах.

Підвищений тиск. 0,5 кг коренів хрону очистити, нарізати дрібними шматочками, прокип’ятити в 1,5 л води протягом 1–2 хвилин. Відвар остудити і процідити, змішати з 1 склянкою меду. Приймати по 100 г тричі на день після їди.

Стенокардія. Натерти 1 ч. л. хрону, додати ще чайну ложку меду. З’їсти цю суміш натщесерце за 1 годину до сніданку. Термін лікування – не більше 30 днів.

Гінгівіт, періостит. 1 ч. л. хрону настояти в 1 склянці води 4 години, процідити й полоскати порожнину рота кожні півгодини.

Ангіна. Заповнити тертим хроном баночку й закрити її щільно кришкою. Через 15 хвилин відкрити і вдихнути повітря з банки, затримати дихання, потім повільно видихнути через рот. Зробити так тричі і знову закрити банку.

Ольга Громова, матеріал з газети "Слобідський край" №146 від 06.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта