Небезпечний алкоголь та салати-убивці. Що не треба вживати під час застілля

14.01.2014 12:29 Суспільство
http://ledi26.ru/ http://ledi26.ru/
Чому смачна їжа та модний алкоголь убиває?

На ці запитання журналісту "СК" відповіла завідувач кафедри гастроентерології Харківської медичної академії післядипломної освіти, доктор медичних наук професор Тетяна Звягінцева.

Гастроентеролог рекомендує прийом під час застілля поліферментних медичних препаратів, але перед цим усе ж таки краще проконсультуватись у лікаря. До того ж, як пояснює Тетяна Звягінцева, не слід повністю покладатися на препарати, адже вони можуть тільки трохи зняти навантаження з органів травлення, зокрема, з підшлункової залози, і полегшити організму процес перетравлювання, не знімаючи проблеми переїдання і «перепивання».

Читайте також: На святковому столі має бути квашена капуста та каша - харківський дієтолог

Щодо видів алкогольних напоїв, гастроентерологи одностайно обирають замість шампанського, пива, вермутів, коньяку і тим більше слабоалкогольних ароматизованих коктейлів та самогону якісну горілку в малій(!) кількості й не на порожній шлунок. Адже саме горілка має найчистіший склад і містить тільки два компоненти – ректифікований спирт і підготовлену воду, прогнані через фільтр з активованого вугілля або модифікованого крохмалю (саме цей процес і надає горілці характерний присмак), хоча іноді виробники і додають загусники та ароматизатори. Також, за словами Тетяни Звягінцевої, просто необхідні перерви на «подихати свіжим повітрям і подрипцювати під Сердючку», адже прийом їжі порціями замість застольного марафону розвантажує органи травлення і полегшує їм життя, та й сп’яніння наступає повільніше.

А от проти чого гастроентерологи виступають одностайно і просто-таки з вилами – це рясне приправлювання незліченної кількості страв майонезом.

– Це той продукт, від якого бувають дуже неприємні речі. Не всі люди його переносять, і краще взагалі виключити його із раціону навіть здорової людини, – каже наш експерт. – Якщо можливо, то краще замінити його сметаною, і найголовніше – взяти за правило готувати майонезні салати із розрахунку на один вечір. Адже їх строк придатності дуже малий (строк придатності страви з майонезним салатом при температурі від +2 до +6 º С – усього чотири години). Тож слід добре поміркувати не тільки перед поїданням залишків дводенного олів’є, а й перед купівлею майонезного салату в супермаркеті.

Атрем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №1-2 від 04.01.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта