Небезпечну хворобу від кліщів підхопили вісім людей на Харківщині

10.07.2013 13:33 Суспільство
http://babyzzz.ru http://babyzzz.ru
Цього року в Харківській області вісім людей захворіли на хворобу Лайма, переносником якої є кліщі.

 

Шість випадків зафіксовано у Харкові та по одному у Зміївському та Вовчанському районі.

Як розповіла сьогодні під час прес-конференції заступник начальника Головного управління держсанепідслужби у Харківській області Тетяна Тонкошкур, дослідження кліщів на наявність збудника бареліозу показали, що цього року у порівнянні з минулим збільшилася кількість позитивних результатів. Так, минулого року 14 % комах мали позитивні результати, цьогоріч — уже 30 %.

Понад 30 % комах, знятих з людей, мали позитивні результати.

Захворіє людина чи ні від зараженого кліща залежить від кількох факторів — часу перебування комахи на тілі людини та, власне, від імунітету. Проте, за словами фахівця, вірогідність «підхопити» хворобу Лайма — висока.

Тетяна Тонкошкур відзначила, що, зняті самостійно вдома кліщі необхідно віднести на аналізи, аби у разі позитивного результату вчасно пройти профілактичне лікування антибіотиками. За її словами, інкубаційний період хвороби може тривати кілька місяців, тому людина може забути про укус і не відразу звернутися до лікаря при виникненні симптомів.

- Бувають випадки, коли хворі довго подорожують від одного спеціаліста до іншого, тому що прояви захворювання — різноманітні, а кінцевий результат не втішний. Відбувається тотальне ураження центральної нервової та серцево-судинної системи. Років п’ять тому назад в області стався летальний випадок через те, що діагноз був поставлений пізно, - розповіла Тетяна Тонкошкур.

Також цього року збільшилася кількість випадків захворювання тварин на сказ. За шість місяців було зареєстровано 28 випадків захворювання тварин на цю недугу. У минулому за цей же період — 14. Всі вони зареєстровані в області, у 16 районах.

При цьому за 5 місяців цього року уже 2000 покусаних людей в області звернулося до медичних закладів. 40 % з них — це мешканці Харкова.

У третині випадків людей кусали бродячі собаки.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта