Недофінансування медичної сфери на Харківщині ставить життя хворих під загрозу

15.06.2015 14:35 Суспільство
Фото: novostimira.net Фото: novostimira.net
Проблеми медичного обслуговування переселенців тісно пов’язані з виконанням державних програм і фінансуванням.

Про це заявиви директор Департаменту охорони здоров’я ХОДА Олександр Галацан.

За його словами, усього у 2014 році для фінансування централізованих державних програм щодо пільгового лікування для Харківської області передбачалося майже 250 млн грн. У цьому році цей показник склав 214 млн грн. Від тих 250 млн грн на 31 грудня 2014 року Харківщина отримала медикаментів і предметів медичного призначення на 14 %.

- Деякі з програм, як-от по імунопрофілактиці чи онкології, були виконані на 5-6 %. Наступні три місяці цього року трохи пожвавили ситуацію. Сьогодні програми 2014 року виконані на 28 %. Особливо нас тривожить ситуація з онкопрепаратами. Їх надійшло мінімум 25 %, - розповів Олександр Галацан, - до слова, Прем’єр-міністр України дав доручення у тримісячний термін довиконувати програми минулого року і приступити до виконання цьогорічних. Однак поки профільне міністерство не запитувало у нас заявок щодо потреб нашого населення в програмних медикаментах.

Він також зазначив, що крім того, на території області зареєстровано 170 тис. вимушених переселенців із Луганської та Донецької областей.

- Серед цих 170 тис. - за медичною допомогою звернулося 68 тис. і дорослих, і дітей. 17 тис. отримали стаціонарне лікування в наших закладах. Серед цих 68 тис. осіб 3,5 тис. пацієнтів - онкохворі, яким потрібна хіміотерапія, 360 інсулінозалежні - страждають цукровим діабетом 2 типу, 250 - з відкритою формою туберкульозу, 260 - ВІЛ-інфіковані і хворі на СНІД, і цей перелік можна продовжити, - додав Олександр Галацан.

Також майже 500 поранених і 180 осіб з цивільного населення із зони АТО пройшло через заклади комунальної форми власності Харківщини. Із них померло усього четверо, що засвідчує високий рівень виживання.

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта