Неякісні вакцини відлякали батьків від щеплення — Андрій Пеньков

03.10.2017 15:12 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
На тлі батьківської недовіри до вакцинації сьогодні в трьох областях спалах кору.

Для України низький рівень вакцинації - проблема не нова.  Так, за даними МОЗ, у минулому році лише 45 % дітей в Україні зробили щеплення від кору. Повторну дозу вакцини, необхідну для  міцнішого імунітету проти захворювання, отримали лише 30 % дітей.

І як результат, протягом останніх 15 років зростання захворюваності на кір спостерігалося тричі – у 2001, 2006 та 2012 роках. Хвороба спалахнула і в цьому році.

Причиною низького рівня вакцинації дітей є недовіра батьків, каже харківський лікар-педіатр вищої категорії Андрій Пеньков.

- Історія цього питання комплексна і почалася далеко не сьогодні. Раніше ми вакцинувалися радянськими вакцинами, які виготовлялися в Союзі. Тоді був обов'язок: всі пацієнти, медики та інші робили щеплення, - зазначив Андрій Пеньков.

За словами лікаря, тодішнє виробництво зовсім відрізнялося від сучасних технологій, які використовують при розробці вакцини зараз. І дійсно, тоді реакції на вакцини відбувалися частіше, аніж зараз.

- Але після того, як держава швидко знаходила винних, а винними завжди були лікарі (хоча лікар не тестує і не виробляє вакцину, більше того, її у лікарню постачають за згодою вищого органу) вже до кінця 90-х років у нас більше 50 % дітей були не щеплені, - додав він. - Тоді у багатьох були медичні відводи або ж "намальована" вакцинація. І по тихеньку люди перестали вакцинуватися.

Потім, на думку медика, з'явився адепт противакцинальної пропаганди, і почали говорити, що щеплення завдають шкоди дитячому організму.

На думку медика, якщо вакцина хороша, а дитина в момент щеплення здорова, то щеплення не може викликати ускладнень.

Нагадаємо, у зв’язку зі спалахом кору в Україні Міністерство охорони здоров’я спільно з Міністерством освіти і науки України намагаються не допустити подальшого поширення інфекції. У трьох областях з найбільшим числом захворілих – Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській – діти, які не отримали щеплення від кору, не допускаються до відвідування дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта