Обирайте якісний чай. Як перевірити якість удома

17.12.2014 10:48 Суспільство
Згідно з вимогами стандартів чай ділять на сорти за якісними показниками: «Букет», вищий, перший, другий і третій.

Чай сорту «Букет» у масовому продажі зустрічається надзвичайно рідко. За своїми характеристиками він відповідає колекційним сортам, які продаються на спеціалізованих аукціонах. Значно поширені чаї вищого сорту, а також першого, другого і третього.

– Чаї вищого і першого сорту відрізняються приємним м’яким смаком, ніжним ароматом, терпкістю і прозорим яскравим настоєм, тому що їх збирають вручну. Якість чаю машинного збирання низька, тому з нього отримують чай другого і третього сортів, які при заварюванні дають тьмяний настій, майже позбавлений смаку і аромату, – каже директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко.

Перевіряємо у магазині і вдома

Перше правило любителя чаю – купувати його у спеціалізованому магазині або чайному відділі. Якщо ви вирішили придбати нерозфасований чай, то перш за все необхідно звернути увагу на колір листя. Чим світліше листя зеленого чаю, тим ароматнішим буде напій (потемніння свідчить про пересушене листя). Листя чорного чаю повинно бути глянсовим, з бузковим, синім або пурпуровим відтінком, але в жодному разі не сірого або цегляного кольору. Крім того, правильно висушене листя повинно пружинити при натисканні пальцями, а не розпадатися на порох.

– Пам’ятайте, що країни – виробники чаю – це Китай, Індія, Індонезія, Шрі-Ланка, Японія, Грузія й Азербайджан. Якщо ж на упаковці зазначено, що чай привезено з Німеччини або США, то він або реекспортований в нашу країну, або фальсифікований, – додав Володимир Величко.

Якість чаю також можна перевірити в домашніх умовах. Відкриваючи упаковку чаю, слід насамперед звернути увагу на його аромат: свіжий і яскравий, терпкий специфічний чайний запах покаже високу якість продукту. Якщо ж відчувається запах цвілі або затхлості, то такий чай одразу викидайте.

Важливо, як зберігався чай, перш ніж потрапити до вашого столу. При вологості, що перевищує 8 %, чай швидко псується. Однак, якщо вологість нижче 5 %, продукт втрачає корисні властивості. Щоб перевірити, чи правильно зберігався чай, слід узяти жменю сухої чайної заварки, стиснути в кулаці й дослухатися. Якщо не чути ні найменшого звуку або ж він глухий, то вологість чаю занадто висока. Якщо ж чайне листя перетворюється на порох – чай пересушений. І, нарешті, якщо чаїнки добре пружинять, майже не ламаючись, і при кожному стисканні кулака хрускотять – вологість у нормі. Такий чай довго не псується.

Чи добрим є чай, можна визначити за його кольором та блиском. Якщо листя чорне й блискуче, ви придбали якісний чай. Блиск обумовлений наявністю тонкої пектинової плівки, яка утворюється на чаїнках протягом поступового охолодження після завершення технічного процесу. Ця плівка захищає чай в умовах тривалого зберігання. Якщо ж листочки коричнюваті й тьмяні, то захисна плівка відсутня. Сіруватий відтінок свідчить про те, що чай зіпсований.

Ще один етап перевірки – на стадії заварювання. У склянку необхідно покласти одну чайну ложку (з верхом) заварки, залити 150 мл окропу і накрити кришкою. Зверніть увагу на піну, яка утворюється в момент заварювання: чим її більше і чим довше вона зберігається, тим краще. Це означає, що чай багатий на екстрактивні речовини, які відразу передаються в настій. Через кілька хвилин чай необхідно злити, а заварку уважно розглянути: якщо вона однорідна за консистенцією, блискуча, з мідним відтінком і приємним ароматом – напій можна оцінити на відмінно.

До речі. Країни-виробники чаю – це Китай, Індія, Індонезія, Шрі-Ланка, Японія, Грузія й Азербайджан. Якщо ж на упаковці зазначено, що чай привезено з Німеччини або США, то він або реекспортований у нашу країну, або фальсифікований.

Кіра Малєжик, матеріал з газети "Слобідський край" №140 від 22.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта