Пацієнти з пересадженими органами залишилися без ліків. Коментар ХОДА

29.04.2015 06:54 Суспільство
http://belport.by http://belport.by
Половині пацієнтів з пересадженими органами на Харківщині не вистачає ліків.

Як розповів директор Департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан, наразі в області на обліку стоять 92 пацієнти з пересадженими органами.  На цей рік за бюджетні кошти було заплановано закупити 100 % препаратів (імуносупресорів) від потреби для цих людей. Попри це, кілька днів тому ліки закінчилися.

Як виявилося, наразі існує дві групи імуносупресорів. Для кожного пацієнта препарат обирається індивідуально: те, що добре для одного, не підходить для іншого. 53 пацієнти за призначенням лікаря мають отримувати препарати першої групи - сандимуни, однак ці ліки досі не потрапили до реєстру референтних цін. Поки ж цього не буде зроблено, постачальники не матимуть права продавати препарати.

Решта пацієнтів Харківщини - 39 чоловік - знаходяться на другій групі імуносупресорів. Ці ліки внесені до реєстру і проблем з їх закупівлею немає.

- До речі, сандимуни коштують вдвічі дешевше, ніж імуносупресори другої групи, - додав Олександр Галацан.

З цією проблемою облдержадміністрація вже зверталася до МОЗ, однак поки що результатів немає. Олександр Галацан сказав, що буде ще раз через губернатора намагатися вирішити це питання.

Тимчасовим виходом з кризи може стати перерозподіл ліків з інших областей, де наразі є запаси. Однак ця процедура може зайняти декілька тижнів.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта