Перевіритися на небезпечне захворювання харків'яни зможуть безкоштовно

27.07.2016 08:48 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
До Дня боротьби з вірусними гепатитами в Харкові у четвер, 28 липня, пройде акція.

Захід відбудеться з 9:30 до 14:00 біля виходу зі ст. м. «Університет» ( «Стекляшка») за адресою: вул. Сумська, 39/8. На місці працюватиме мобільна амбулаторія, в якій можна буде пройти безкоштовне тестування. В рамках акції організатори планують перевірити на гепатит С близько 150 чоловік.

У Харківському міському центрі здоров'я повідомили, що в Харкові за шість місяців 2016 року було зареєстровано 1 тис. 153 дорослих, хворих на гострий вірусний гепатит С, з них вперше захворювання виявлено у 258 осіб (у 2015 році за аналогічний період - 895 випадків, вперше - в 336 випадках). Також вірус був виявлений у шести підлітків 15-18 років і у сімох дітей до 14 років.

Крім того, з початку року було виявлено 228 випадків захворювання дорослих гострим вірусним гепатитом В. Вперше це захворювання виявлено у 60 осіб. Також в цьому році гепатитом В захворіли шість підлітків і дев'ятеро дітей.

Щоб уникнути захворювання на вірусний гепатит, фахівці нагадують про необхідність дотримання санітарно-гігієнічних правил. Зокрема:

необхідно мити руки після кожного відвідування туалету, після приходу з вулиці і перед їжею, завжди підтримувати чистоту в приміщеннях;

не вживати некип'ячену воду з незнайомих джерел, овочі і фрукти перед вживанням обов'язково потрібно ретельно мити в чистій проточній воді;

необхідно уникати контактів з кров'ю інфікованої людини (манікюрні ножиці, бритви, зубні щітки і т. п. повинні бути індивідуальними), при проведенні медичних маніпуляцій обов'язково використовувати одноразові шприци; не вступати у випадкові статеві зв'язки.

Довідка:

28 липня в усьому світі відзначатиметься Всесвітній день боротьби з гепатитом, який був заснований Всесвітньою організацією охорони здоров'я в 2008 році з ініціативи Всесвітнього альянсу з боротьби з гепатитом. Ця дата приурочена до дня народження Баруха Самюеля Блумберга, лауреата Нобелівської премії за відкриття в 1965 році вірусу гепатиту B. Вчений вивчив патологічний вплив вірусу на печінку і розробив першу вакцину проти цього захворювання.

Лікарями усього світу вірусний гепатит визнаний глобально небезпечною проблемою охорони здоров'я. За даними ВООЗ, це захворювання вже уразило близько 2 млрд чоловік - кожного третього жителя Землі.

Микола Мельник

Автор: Менеджер сайта