Перевірка плавленого сиру. Стафілококу немає, молока та жирів не багато

04.11.2014 12:33 Суспільство
www.eda-retsept.ru www.eda-retsept.ru
Фахівці ДП «Харківстандартметрологія» провели експертизу плавлених сирів «Дружба» та виявили чимало порушень.

Для експертизи було закуплено виключно класичні плавлені сири «Дружба» дев’яти різних торгових марок вітчизняних виробників. Частину продукції було виготовлено за національним стандартом ДСТУ 4635:2006 «Сири плавлені. Загальні технічні вимоги» – це сири торгових марок «Ферма», «Золотой Резерв», «Славія», «Білоцерківський», «Наш молочник», «Весела ферма». Іншу частину – згідно з технічними умовами підприємств-виробників (ТУ) – «Весела Корівка», «Комо» та «Пирятинъ».

Слід відзначити, що з дев’яти протестованих зразків плавлених сирів п’ять відповідали вимогам нормативної документації за всіма перевіреними показниками. Це сири ТМ «Ферма», «Весела Корівка», «Золотий резерв», «Славія» та «Комо».
Зразки оцінювали за органолептичними показниками, якістю маркування, було проведено лабораторні випробування за фізико-хімічними показниками: вмістом жиру (його кількісним і якісним складом, визначали наявність рослинних жирів), масовими частками вологи та кухонної солі, а також визначали відповідність за показниками безпечності – мікробіологічною чистотою та наявністю консервантів.

Найголовніша інформація, яка характеризує свіжість і придатність продукту до споживання, – це дата виготовлення. На маркуванні сиру ТМ «Наш молочник» інформацію про дату виготовлення нанесено методом тиснення нечітко, відтиск майже не читається, що не дозволяє споживачу отримати необхідну достовірну інформацію про продукт та зробити свідомий вибір.

Серед інших зауважень – відсутність інформації про вміст консерванту сорбінової кислоти в сирі ТМ «Білоцерківський», який виявлено в кількості 442,1 мг/кг. Вимогами ДСТУ використання консервантів не заборонено, але про це необхідно інформувати споживача, зазначаючи це на маркувальній етикетці у складі сировини.
Виробник ТМ «Пирятинъ» чомусь зазначив, що сир пастоподібний, хоча насправді є скибковим з характерною консистенцією, придатною до нарізування.

Видно тільки під мікроскопом

Результати лабораторних досліджень не тішать: з дев’яти протестованих зразків у чотирьох установлено невідповідність фізико-хімічних показників.
На жаль, у трьох зразках виявлено наявність рослинного жиру, що не допускається вимогами національного стандарту та є грубою фальсифікацією продукції. Це сири торговельних марок «Наш молочник», «Весела Ферма» та «Пирятинъ». Фактично ця продукція має називатися не сиром плавленим, а продуктом сирним молоковмісним плавленим.

У сирі ТМ «Білоцерківський» встановлено занижену масову частку жиру – на етикетці заявлено 50 %, а фактично виявлено – 47,6 %.
Масові частки вологи та кухонної солі в усіх перевірених зразках відповідали встановленим нормам.

Ще один важливий показник для будь-якої продукції – це мікробіологічна відповідність, яка є індикаторам санітарної чистоти виробництва, характеризує свіжість сировини, що використовується, відповідність дотримання технологічних параметрів під час виробництва та зберігання готової продукції. Серед мікробіологічних показників визначалась кількість мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів; наявність золотистого стафілококу, кишкової палички, патогенних мікроорганізмів, у тому числі бактерій роду Сальмонела, кількість дріжджів та пліснявих грибів. Усі перевірені зразки сиру на відмінно пройшли випробування на мікробіологічну безпеку.

Підбиваючи підсумки споживчої експертизи, генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко відзначив, що якість та безпечність продукції залежить від добросовісної роботи підприємства-виробника. На жаль, результати випробувань свідчать про грубі порушення якості продукції, незалежно від того, виготовлена вона за національним стандартом чи за технічними умовами.

Вибираємо правильно
Отже, щоб придбаний продукт не приніс неприємне розчарування, перш за все радимо звернути увагу на упаковку, на ній у доступній формі мають бути зазначені обов’язкові реквізити:
– назва продукту – «сир» чи «продукт сирний молоковмісний»;
– назва й адреса виробника;
– склад продукту (компоненти наносяться в порядку зменшення їхньої масової частки);
– позначення нормативного документу, згідно з яким виготовлено сир;
– дата виготовлення, строк придатності та умови зберігання.
Якщо на упаковці інформація щодо дати виготовлення, термінів та умов зберігання нанесено нечітко, в недоступній для сприйняття формі, відсутня інформація про виробника, склад продукту, такий товар не варто купувати.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" №130 від 30.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта