Після операцій пацієнти закохуються - розповідь лікаря

14.08.2012 12:47 Суспільство
З повсякденної практики ветеренара

З 1 листопада 2001 року на законодавчому рівні було затверджено свято – День працівників ветеринарної медицини. Тепер кожної другої неділі серпня ми маємо можливість привітати ветеринарів.

Ледь урятований папуга закохався

Медицина, людська або тваринна, – справа нелегка, і тут до всіх необхідно знайти унікальний підхід.

– Наші пацієнти не скаржаться, і вони не захищені законом, як люди, але все ж таки з кожним пухнастим пацієнтом треба знайти спільну мову, – розповідає про свою професію харківський ветеринар Юрій Альохін.

У його практиці було чимало неординарних випадків. Юрій лікував усіх: і велику рогату худобу, і домашніх собак і котів, і навіть екзотичного папугу.

– Ніколи не забуду, як до нас у клініку привезли маленького папугу з пухлиною розміром із грецький горіх. Власники хотіли його приспати і відмовились від друга. Ми з напарником вирішили ризикнути і провели оперативне втручання. Сподівань на щасливий фінал було мало, але… у папуги виявилося нестримне бажання жити. Ми придбали для нього самку, від якої наш екс-пацієнт не відходив ні на мить. Відтак, колись зраджена господарями екзотична тварина здорова та ще й закохана! – згадує Юрій.

І справді, в арсеналі ветеринара є знання не тільки таких загальних дисциплін як анатомія, фізіологія та мікробіологія тварин. Він вивчає будову тіла навіть крихітних бджіл, знайомий з їхніми хворобами. Професія ветеринара недарма вважається однією з найнебезпечніших. Чимала кількість укусів, подряпин та інших «подарунків» чекає на айболитів майже щодня, бо не кожна хвора тварина легко йде на контакт. Крім того, на лікаря чекає і так звана чорна робота, адже у тварини можуть бути блювота, пронос, різні гнійні рани, пухлини, виразки. Тваринна хірургія – це майже ювелірна робота, а накласти гіпс на передню лапу хом’ячка, скласти кісточки товщиною зі швейну голку – справжнє мистецтво.

За словами спеціаліста, найважче в роботі ветеринара – це переживання за результат виконаної роботи. Хочеться, щоб усе було добре. Важливо показати тваринам хто головний, і не боятися, адже вони все відчувають, тільки сказати не можуть.

Кроликів збереже вакцинація

Сьогодні ветеринарна медицина виконує не тільки гуманістичні, а й важливі державницькі функції – забезпечує належний рівень епізоотичної ситуації в Україні, надійну охорону здоров’я людей і тварин, безпеку продуктів харчування, поліпшення екологічного та санітарного стану довкілля. Але не все так безхмарно. Актуальною для аграріїв залишається проблема хвороби популяції фермерських кролів. Чимало селян скаржаться на масову смерть тварин. У кролів наливаються очі, пухне голова, на тілі з’являються червоні гулі, особливо влітку.

– За описаними симптомами можна припустити, що це хвороба – міксоматоз, – каже Юрій Альохін. – Як правило, у хворих тварин з’являються набрякові пухлини на різних частинах тіла. Це захворювання супроводжується дуже високою смертністю (90–100 %). Джерелом інфекції є хворі тварини, а також тварини з інкубаційним перебігом хвороби. Вірус передається під час контакту тварин і через переноcників: кровосисних комах (комарі, москіти) та ектопаразитів (воші, блохи, кліщі), через їжу та предмети догляду за кролями.

Ефективних засобів лікування міксоматозу кролів поки що не існує. Щоб уникнути хвороби, лікар радить суворо дотримуватись загальних санітарних правил утримання тварин і обов’язково проводити вакцинацію всіх кроликів, що досягли місячного віку. «Профілактика захворювань, вакцинація – це найефективніший спосіб зберегти будь-яку тварину» – запевняє Юрій Альохін.

Марія КУЛИК

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта