Попри онкологію і безпліддя харків'янка народила здорову дитину

21.12.2012 11:16 Суспільство
фото Тамари Кіч фото Тамари Кіч
37-річна харків'янка Лариса Іванова, що перенесла низку операцій стосовно онкологічного захворювання січовидільної системи, народила здорову дитину.

Дівчинка вагою 1820 грамів народилась 20 листопада у пологовому відділенні Харківського регіонального перинатального центру, де жінка наглядалась останні 20 тижнів вагітності.

Як розповіла журналістам директор Центру Ірина Кондратова, подібні операції в Україні одиничні.


- Перед вагітністю урологи зробили жінці п'ять операцій, це були і пластичні операції, щоб зберегти органи. Цей об'єм операцій не давав ані можливості завагітніти, ані виносити цю вагітність. В цьому унікальність: ми допомогли жінці виносити дитину до 37 тижнів. Ми розуміли, що жертвуємо вагою дитини, але при цьому ми маємо доношену дитину. Тому виходжуємо її всього три тижні, а не три місяці, як це могло б було бути, - підкреслила директор Центру.


За словами завідувача пологовим блоком Ірини Борзенко, вагітність проходила непросто, спостерігались порушення попувинного кровотоку у дитини. Пацієнтка народжувала за допомогою кесарева розтину, операція тривала сорок хвилин, у ній брали участь четверо лікарів перинатального центру, хірургів і урологів.

- Тепер по основному захворюванню прогнози сприятливі, вона і в подальшому спроможна виношувати і народжувати дітей, - стверджує Ірина Борзенко.

Лариса розповідає, що завагітніти намагалась протягом десяти років, але лікарі ставили діагноз безпліддя. Вона завагітніла за допомогою допоміжних репродуктивних технологій.


- Ми вірили і знали, що все буде гаразд, бо тільки віра в себе допомогла втілити це диво, - стверджує жінка. - Протягом останніх 20 тижнів нас наглядали у Центрі, кожного дня перевіряли серце дитини, лікарі мене підтримували у всьому. Було багато думок про те, чи варто боротися, але я дослухалася до свого внутрішнього чуття, я відчувала, як дитина росте, спілкується зі мною і татом.

Зараз Лариса разом із дитиною і чоловіком Олегом, який був присутній і при пологах, знаходиться у відділенні постнатального догляду.

- Ми перший раз побачили дівчинку на УЗД, - згадує Олег Іванов. - Ми не могли побачити, хто в утробі — хлопчик чи дівчинка. Спеціаліст попросив Ларису повернутися, а я розповів анекдот. Лариса засміялася, і на УЗД було видно, як ротик дитини відкрився, і щічки округлилися, вона посміхалася.

Завтра породіллю разом із донькою, яку назвали Мілана, планують виписати. Тепер щасливі батьки мріють про ще двох дітей.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта