Пушкін і бісероплетіння. Як живуть дорослі чоловіки із тяжкими психічними захворюваннями (ФОТО)

18.02.2014 08:52 Суспільство
Фото Тетяни Василець Фото Тетяни Василець

Ржавецький психоневрологічний інтернат, що під Харковом, протягом тридцяти років опікується чоловіками, які сприймають життя інакше, аніж більша частина людей.

У Ржавецькому психоневрологічному інтернаті мешкає 124 чоловіків. Тут живуть люди із трьома основними діагнозами: шизофренія, важка розумова відсталість та органічні ушкодженнями головного мозку, які викликані переважно або алкоголізмом, або травмами голови. Усі мають інвалідність. Вони не можуть власноруч заробити собі на хліб. Хтось має родину, але та не в змозі дати правильний догляд, хтось зовсім самотній... Інтернат — їхня домівка до кінця життя. Персонал в інтернаті говорить, наполеонів, леніних, цезарів і занадто агресивних тут нема.

- Буває, хворі розповідають, що бачать інопланетян, - говорить практичний психолог інтернату Олександр Пушкін. - Така от безпідставна упевненість.

ЖИТТЯ З ДІАГНОЗОМ ШИЗОФРЕНІЯ. ФОТОГАЛЕРЕЯ ТУТ

Час тут тече повільно. Хтось гуляє по подвір'ю, жадібно вдихаючи свіже повітря, хтось дивиться у корпусі телевізор, підвішений до стелі, а хтось по мірі своїх сил допомагає персоналу по господарству.


Його звати Юра, хлопцю 25 років і він з нетерпінням чекає на день народження влітку. У нього добрий настрій, а особливо йому подобається, коли має багато роботи. Юра залюбки фотографується, позує і показує, що вже встиг вишити на заняттях арт-терапією.

Для деяких «постояльців» творчість є альтернативою пігулкам та ін’єкціям. У психоневрологічному інтернаті вже другий рік успішно застосовують методику бісероплетіння. Щодня з 9 до 15.00 у світлій, теплій майстерні довкола великого стола збираються чоловіки. Хтось бере до рук голку і вишиває пейзажі, хтось малює, та переважна більшість задіяна у колективній роботі — плетінні з бісеру. Як результат - на полицях розбився справжній сад із дивовижними деревами, тваринами, квітами.

Бесероплетіння до інтернату привезла волонтер, координатор гуманітарних і екологічних проектів Анна Геращенко. Декілька років тому жінка дізналася, які існують методики, що допомагають розумово відсталим людям розвиватися в рамках тих можливостей, які закладені в них природою. Волонтерка розповідає, що вплив бісероплетіння на мешканців інтернату дуже помітний. Вони стають спокійнішими, рідшають прояви агресії. Бісероплетіння співвпадає з внутрішнім світом хворих. Люди з розумовою відсталістю здатні тривалий час виконувати певну однотипну роботу.

Ще не так давно, зайшовши до цього інтернату, було важко уявити, як тут живуть і працюють люди. Страшні туалети та душові, розбита підлога, двері, старі вікна, і техніка, яка доживала віку... Тут навіть була залізна клітка, в якій виводили на прогулянку хворих, а, бувало, і залишали на довгий час тих, хто завинив. Зараз заклад не впізнати. Три роки тому тут почалися перші ремонти. А ту сумнозвісну клітку розламали, зробивши з її прутів паркан. Загалом з обласного бюджету на ремонти було виділено більше 4 млн грн. Крім цього, вдалося залучити майже 2 млн грн позабюджетних коштів.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта